Loading...

Johansson & Speckmann - From The Mouth Of Madness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-05-2018

Tracklist

01. The Demons Night
02. Is This Just Virtual?
03. Remove The Creep
04. Condemned
05. Why Fear
06. Heal The Strain
07. The Heathen Of The Night
08. The Fallen Angel
09. Kill And Kill

Ooit begonnen als 'los' samenwerkingsverband tussen twee old school metalhelden, is Johansson & Speckmann zich in de loop der jaren steeds meer gaan manifesteren als heuse band. Niet alleen zijn we inmiddels aanbeland bij album nummer vier - From The Mouth Of Madness - maar ook krijgt het begrip band steeds meer omvang, letterlijk en figuurlijk. Was hiervoor drummer en producer Brynjar Helgetun al belangrijk als derde wiel aan de wagen, tegenwoordig lijkt ook tweede (of derde?) gitarist Kjetil Lynghaug een vaste waarde.

Alsof al die mogelijke gitaristen al niet voor genoeg snarengeselarij zorgen, lijkt op dit album de hoofdrol wel voor de basgitaar. Ik ben er nog altijd niet uit of dit een bewuste keuze is, of een 'foutje' in de mix. Ik hoop op het eerste, want dat zou betekenen dat de old school death van deze band zich wezenlijk onderscheidt van menig andere Johansson-productie. Al zorgt het kenmerkende geblaf van Speckmann daar natuurlijk ook wel voor.

Hoewel zoals zo vaak de inwisselbaarheid op de loer ligt moet ik wel zeggen dat daardoor From The Mouth Of Madness een prettige luisteroefening is geworden. Want de rest van de ingrediënten klinken aangenaam vertrouwd. De verrukkelijk lompe old school death barst nog altijd van de logge, zware riffs, terwijl een vleugje aan thrash metal-invloeden, maar vooral die onweerstaanbare groove (Condemned, Heal The Strain) een lust voor het verwende oortje is.

De ene keer vol overtuiging beukend (opener The Demons Night), even later weer heerlijk slepend, slopen of groovend; dit ervaren samenwerkingsverband weet wat er van ze verwacht wordt, en zal de luisteraar / liefhebber niet teleurstellen. Ik heb zelfs het idee dat deze bundeling van krachten het beste in de individuele heren muzikanten naar boven brengt. Band en album klinken bevlogen, hier zit wat mij betreft nog wel toekomst in.

Paul Speckman - Zang, gitaar

Rogga Johansson - Gitaar, bas

Kjetil Lynghaug - Gitaar

Brynjar Helgetun - Drums