Loading...

Junior Bruce - Pray For Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-10-2020

Tracklist

01. The Sleeper Awakens
02. Terror Mounts (Wretched Thing)
03. 7,000,000 Years (Ancient Astronaut)
04. The Basement
05. Anti-God
06. one-nine-nine-nine
07. The Mirror
08. Unspeakable Horror

Opgebaggerd uit de moerassen van DeLand, Florida, staat de langlopende stoner metal / sludge-outfit Junior Bruce op het punt om hun vierde studio-album Pray For Death via Sludgelord Records uit te brengen. Pray for Death wordt uitgebracht op cassette en digitaal formaat.

Zanger Scott Angelacos, bassist Tom Crowther, gitarist Nate Jones en drummer Brett Tanner richtten de band op in 2007 en tekende bij A389 Records in 2010; datzelfde jaar richtte Angelacos High Five Studios op met vriend Jeff McAlear. Bryan Raymond kwam in 2011 bij Junior Bruce op gitaar en de band bracht in 2012 hun debuutalbum The Headless King uit op A389.

Helaas maakte de band de jaren daarna enkele tragische overgangen door. Brett Tanner stierf in 2012, en Bryan Raymond overleefde een zwaar motorongeluk in 2015. Jeff McAlear trad in de rol van Tanner, terwijl Chris Hayden Raymond verving als de tweede gitarist; de band bracht gedurende deze tijd twee releases uit: The Ocean's Daughter EP in 2014 en het volledige album Endless Descent in 2016. Junior Bruce begon een nieuw hoofdstuk van schrijven en opnemen in 2018 met gitarist Brett Walker, die zich bij de band voegde na het vertrek van Nate Jones.

Met invloeden variërend van Black Sabbath tot Motorhead, Pink Floyd en Bad Brains, levert de band rauw en log riffwerk met precies de juiste mix van dreiging en groove. In de loop der jaren hebben ze onder meer Pentagram, Eyehategod, Integrity, Big Business, Yob, Monolord, Weedeater op het podium ondersteund, en ze waren ook te zien op uiteenlopende festivals als Maryland Deathfest, Mutants of the Monsters Festival, Anti-Pop Festival, en Florida Is Loud Festival. De meest in het oor springende vergelijking vind ik zelf echter High On Fire.

En net toen Junior Bruce klaar was om in een hogere versnelling te trappen, zette de corona-pandemie de muziekindustrie - en al het andere in de wereld - in de wacht. Ze waren in staat om de opname van de LP Pray For Death af te maken, waarbij McAlear de productietaken afhandelde bij High Five Studios en Sanford Parker bij Hypercude in Chicago, Illinois, die zijn expertise op het gebied van mixen en masteren bijdroeg.

Pray For Death is het werk van vijf muzikanten die hun creatieve en samenwerkings-processen gedurende meer dan een decennium hebben aangescherpt en gaandeweg vele uitdagingen hebben overwonnen. Doorweekt van zompige moeras-geluiden en gedrenkt in al even smerige fuzz, geeft Junior Bruce z'n eigen weergave van sludgy en opzwepende, opwindende rock 'n' roll.

Scott Angelacos - Vocals

Tom Crowther - Bass

Jeff McAlear - Drums

Brett Walker - Guitar

Chris Hayden - Guitar