Loading...

Just Before Dawn - Precis Innan Gryningen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2013

Tracklist

01. Precis innan gryningen
02. As death breaks the surface
03. Under wheels of death
04. Pulverised
05. Ten megaton war machine
06. Raped soil
07. Slagfält efter slagfält
08. The world burning

Just Before Dawn is opgestart als project door gitarist/bassist Anders Biazzi (Blood Mortized, ex-Amon Amarth), samen met de persoon zonder wie blijkbaar geen enkel death metal project van Zweedse bodem mogelijk lijkt: Rogga Johansson. De rol van laatstgenoemde zal uiteindelijk marginaal blijken, aangezien er een redelijk sterrenensemble aan te pas is gekomen om het album qua uitvoering tot een goed einde te brengen. Alle muziek is geschreven door Anders, de teksten door degene die het nummer heeft ingezongen, met een enkele uitzondering waar Johansson de teksten heeft geschreven. Dus laat ik maar even beginnen met een overzichtje van wie er allemaal te horen zijn op Precis Innan Gryningen. Die albumnaam is overigens meer voor de hand liggend dan het lijkt: Precis Innan Gryningen is Zweeds voor Just Before Dawn, vandaar.

Goed, de deelnemerslijst voor het album bestaat dus uit Jonas Lindblood (Puteraeon), Mr. Hitchcock (Zombiefication), Gustav Myrin (Blood Mortized), Dennis Johansson (Plästerd, Headstoned), Ralf Hauber (Revel in Flesh), Tony Freed (Godhate) en de al genoemde Rogga Johansson. Zij hebben allen een nummer ingebruld, en her en der ook een gitaarriedeltje bijgedragen. Daarnaast heeft ook Rick Rozz (Death, Massacre) een solo ingespeeld, en heeft Anders' Blood Mortized collega Mattias "Skägget" Parkkila een fraai intro ingesproken. Zo, dat was genoeg namedropping toch? Over naar de muziek dan.

Zelf noemt Biazzi de muziek 'Steamroller Death Metal', maar uiteindelijk is het gewoon old school Zweedse death. Invloeden die genoemd worden, en die er dan ook uitspringen, zijn Bolt Thrower en Asphyx (of vul hier elke willekeurige Martin Van Drunen band in). Zeker gezien het nadrukkelijk uitgedragen thema oorlog en het verplaatsen van de muziek naar de tegenwoordige tijd vind ik een vergelijking met Hail Of Bullets ook zeker op z'n plaats.

Het album opent met het titelnummer dat meteen de toon zet: geschreeuw, overvliegende vliegtuigen, een vuurgevecht; typische oorlogsgeluiden. Een eenzame stem beschrijft vervolgens hoe 'Just Before Dawn They Came …' Wat volgt is een bombardement aan riffs, beukend bas en drumwerk en de kenmerkende rochel van Johansson. Het is een ware aanval, waaraan niet te ontkomen lijkt, overrompelend, de muziek en vooral de grunt grijpen me gelijk bij de strot. Dit is een met militaire precisie strak georganiseerde aanval, en wel op het gemoed van de old school death metal liefhebber.

As Death Breaks the Surface is daarna lekker lomp, log en rauw, traag en HEAVY! Een nog diepere grunt speelt een niet onbelangrijke rol, naast het verwoestende doomtempo. No Mercy! Under Wheels Of Death wisselt hierna lekker van tempo, met een zang die zo'n beetje tussen die van de eerste twee tracks in ligt. Heerlijke riffs bepalen het tempo, vrij standaard, niet origineel, maar het luistert zo lekker weg. En stiekem geldt dat natuurlijk voor dit hele album. Het is muziek die de liefhebber allang kent, maar waar je stiekem toch geen genoeg van krijgt.

Voor mijzelf geldt dat vooral de doomy, Asphyxiaanse en meest lompe passages en tracks op dit album de voorkeur genieten. Pulverised (met sampletjes) is daar een goed voorbeeld van, net als Raped Soil, dat me wel aan Hail Of Bullets doet denken. Het nummer kent een fraai melodieus einde. Geinig is ook de bijdrage van Meneer Hitchcock op Ten Megaton War Machine, waar hij klinkt als een dronken L.G. Petrov (Entombed), of is dat dubbelop? Het enigszins epische The World Burning sluit het album op waardige wijze af, het is een passend slotstuk van zo'n krijgshaftig album, waar ik als old school doom / death liefhebber met volle teugen van genoten heb.