Loading...

Keep of Kalessin - Epistemology

Gepost in Reviews door Marko op 27-05-2015

Tracklist

Cosmic Revelation
The Spiritual Relief
Dark Divinity
The Grand Design
Necropolis
Universal Core
Introspection
Epistemology

Het Noorse Keep of Kalessin is inmiddels alweer aan de zesde langspeelplaat toe, die de naam Epistemology draagt, en weer is de lijn van rauwe, rammelende black metal die ooit de basis was in meer dan eens verschoven naar melodieuze, haast symfonische metal. Met hier en daar een vleugje black. Het brein achter de band is altijd al Obsidian Claw geweest en na het vertrek van zanger Thebon heeft hij de vocalen ook maar ter hand genomen. Niet geheel geslaagd, maar dat moet een ieder voor zichzelf maar bepalen.

De muziek is vanaf het redelijk briljante Armada helaas wel wat eentonig geworden, in de zin van de nummers best op één van de vorige releases hadden kunnen staan. Obsidian Claw verstaat het kunstje van pakkende riffs en zanglijnen schrijven erg goed en het is verdomd lastig om niet stiekem mee te deinen dan wel te neuriën. Wat hij helaas niet begrijpt, is het eindigen van een nummer. Allemaal leuk en aardig, om 7 nummers dik 50 minuten te laten duren, maar het te lang uitspinnen van een nummer blijft een terugkerend probleem. Constant kijk je na een minuut of vijf eens hoe lang dit nog gaat duren. The Spiritual Relief is een geweldig nummer, het bevat een heerlijk riffje en catchy refreintje, maar om dat nou 10 minuten te gaan spelen…

Buiten kijf staat het vakmanschap van de band, alles is perfect gemixt en het artwork is, na een prijsvraag, ook dik in orde. De vraag is dan, is dit nu een goede cd? Tsja. Ik kan er wel wat mee, er staan prima nummers op, maar ik begrijp ook direct de vernietigende commentaren die de band krijgt. Want het is ook eentonig en langdradig. En Obsidian Claw is geen zanger. Mocht je Armada en Reptillian goed vinden, dan kun je deze ook wel halen, maar je kunt ook één van die twee opzetten. Dat lijkt me wel een mooie conclusie.

Vegar Larsen "Vyl" - Drums

Robin Isaksen "Wizziac" - Bas

Arnt "Obsidian Claw" Grønbech - Zang, gitaar, bas, keyboard