Loading...

Keychain - Breaking Out

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2016

Tracklist

1. Prime Time (3:49)
2. Breaking Out (3:16)
3. Take Back Time (3:36)
4. God Mode (4:11)
5. Pay Load (3:02)
6. Journey (2:42) (Bonus Acoustic Track)

Een nieuwe, jonge band waarvan de debuut EP al onder handen wordt genomen door producer, mixer en engineer Glen Robinson (AC/DC, The Rolling Stones, Gwar, Voivod, Annihilator, Slaves on Dope), en gemasterd door Howie Weinberg (Limp Bizkit, Sevendust, Deftones, Chevelle, Disturbed). Dat moet toch wel iets bijzonders zijn, denk je ook niet. Het gaat hier over Keychain uit Montreal, Canada, dat hier debuteert met EP Breaking Out, en over het algemeen wordt aangekondigd als een opwindende nieuwe band. Natuurlijk maakt dat ook mij nieuwsgierig.

Nou wordt Keychain geschaard onder de nu-metal, en als ik al iets tegenwoordig niet echt meer een opwindend genre vind, dan is dat wel nu-metal. Maar gelukkig biedt Keychain veel meer dan dat. Prime Time opent het bal; dit nummer was al eerder op video te bewonderen, ook hier, en blijkt uiteindelijk een van de prijsnummers van de EP. Goeie opbouw met een beetje een duister tintje, opgevolgd door een spetterende uitbarsting van een rap/hiphop/metal-mix. Springerig, groovend, pakkend, afwisselend cleane zang, schreeuw, en raps, op een agressief bedje van drums en gitaren, maar met de catchyness van popmuziek in de refreinen.

Denk aan een soort mengeling van Korn, Limp Bizkit en Papa Roach, voeg nog een scheutje Ill Nino en P.O.D. toe, en maak het geheel af met een sausje van Rage Against The Machine voor de meest opzwepende stukken. Ziehier het recept voor instant succes. Want ok, ik geef het toe: ook ik ga na een eerste beluistering plat voor deze enorm pakkende, maar toch bij vlagen snoeiharde deuntjes. Titelnummer Breaking Out en Take Back Time laten hierna horen dat Prime Time geen toevalstreffer is geweest, dit zijn minstens even opzwepende nummers!

God Mode bevalt me hierna net iets minder, ik denk doordat hier het echte gif ontbreekt; dit nummer vind ik net iets te 'gemakkelijk' klinken. Ondanks het uitnodigende Cut The Crap! Pay Load heeft dan al weer iets meer ballen, voordat de EP eindigt met het ingetogen, akoestische, instrumentele Journey. Een vreemde eend in de bijt - daarom is het ook een bonustrack neem ik aan - die echter wel voor een gepast moment van bezinning zorgt. Misschien had deze wel gewoon in het midden kunnen staan (na Take Back Time) om de overgang naar de navolgende twee tracks te markeren of benadrukken.

Ik vind de hype die een beetje over Keychain wordt uitgestrooid wel wat aan de overdreven kant. Dit jonge kwartet doet op zich niet heel veel anders dan dat vergelijkbare militante, obstinate bands al ver voor hen gedaan hebben. Evengoed is Breaking Out een lekker pittig EP'tje geworden, dat veel wannabe metals moet kunnen aanspreken! Met dank aan het label is ie hieronder in z'n geheel te beluisteren:

JP LaChapelle - Vocals

Bran Panic - Guitars

Jeff Jenkins - Bass

Cody Taylor - Drums