Loading...

Kreator - Violent Revolution / Bootleg Revolution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2022

Tracklist

01. Violent Revolution (Live in Brazil)
02. Reconquering the Throne (Live in Brazil)
03. Extreme Aggression (Live in Korea)
04. People of the Lie (Live in Korea)
05. All of the Same Blood (Live in Korea)
06. Phobia (Live in Korea)
07. Pleasure to Kill (Live in Korea)
08. Renewal (Live in Korea)
09. Servant in Heaven, King in Hell (Live in Brazil)
10. Terrible Certainty (Live in Korea)
11. Riot of Violence (Live in Korea)
12. Terror Zone (Live in Brazil)
13. Betrayer (Live in Brazil)
14. Lost (Live in Brazil)
15. Coma of Souls (Live in Brazil)
16. Flag of Hate (Live at Wacken)
17. Tormentor (Live at Wacken)

Volgende week verschijnt een splinternieuw Kreator-album: Hate über Alles. Voor ik het daar over ga hebben ga ik even slap ouwehoeren over (een) release(s) die eerder dit jaar om aandacht vroeg(en). De Duitse thrash metal goden kwamen namelijk begin dit jaar met een zeer speciale heruitgave van hun album Violent Revolution uit 2001, vanwege de twintigste verjaardag. Naast het reguliere album zullen uitgebreidere versies een enorme selectie van diverse live bootleg-opnames bevatten, gegroepeerd onder de naam Bootleg Revolution. Beide albums zijn zowel apart als in diverse combinaties met elkaar uitgebracht.

Deze jubileumeditie van Violent Revolution zal beschikbaar zijn in verschillende formaten, waaronder digitaal, CD (jewelcase en digipak), dubbel vinyl en cassette. Ook is er een zeer gelimiteerde editie-boxset met 4 LP's en 2 CD's, die ook een exclusief Kreator-stripboek zal bevatten genaamd Graphic Revolution Chapter 1. Het studio-album laat de oorspronkelijke tracklist intact, maar qua Bootleg Revolution zijn er dus diverse mogelijkheden. De standaard versie bevat de zeventien tracks zoals die hierboven in de tracklist te zien zijn. Daarnaast is er een zeer uitgebreide versie met live materiaal van een optreden in Istanbul (track 18-31) en 'ons eigen' Waldrock (track 32-41). En die laatste wil je natuurlijk hebben!

Door de jaren heen heeft een band als Kreator aardig wat muzikale stormen moeten doorstaan. In de jaren '80 vond hun oorspronkelijke Teutoonse thrash metal gretig aftrek, maar daarna was de aandacht voor het genre tanende. In de jaren '90 zagen veel thrashbands zich gedwongen te gaan experimenteren om het veranderende muzikale klimaat het hoofd te kunnen bieden. Op het eerste album van het nieuwe millennium wilde Kreator echter terug naar het soort geluid van de begintijd van de band.

Het nieuwe tijdperk werd ook gemarkeerd door enkele belangrijke veranderingen voor Kreator. Zo vond de band inmiddels onderdak bij SPV / Steamhammer. Er werd ook een nieuwe gitarist geïntroduceerd, want Sami Yli-Sirniö (die naam had gemaakt bij de Finse band Waltari) nam het over van Tommy Vetterli. De laatste (ook bekend als Tommy T. Baron) was in 1996 toegetreden en speelde op de albums Outcast (1997) en Endorama (1999). De productie van dit album was in bekwame handen van de inmiddels overbekende Andy Sneap. Violent Revolution werd uitgebracht in september 2001 en werd het tot dan toe hoogst genoteerde album van de band in Duitsland, toen het nummer 38 bereikte.

Violent Revolution was en is zonder meer een prima album. Hoewel het in sommige opzichten teruggrijpt op de glorie van de vroegere dagen van de band, klinkt het desalniettemin helemaal niet ouderwets. De uitvoeringen en productiewaarden maken sterk deel uit van het hedendaagse tijdperk, terwijl de composities zelf grotendeels in orde zijn. Kreator ging de uitdaging aan die werd geboden door een nieuwe generatie ambitieuze metalbands, nam de handschoen op, en bewees dat ze nog geen uitgebluste verzameling oude muzikanten waren die op eerder vergaarde roem teerden.

Ook op de diverse live-opnamen komen de mannen uitstekend uit de verf. Agressie, energie en spelvreugde spatten er van af, en lieten op dat moment een band zien en horen die nog lang niet klaar was. En ruim twintig jaar later blijken ze dat nog steeds niet. Maar daarover binnenkort meer.

Mille Petrozza - Vocals, Guitars

Sami Yli-Sirniö - Guitars

Christian Giesler - Bass

Ventor - Drums