Loading...

Kurb Saatus - The Withering

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-08-2019

Tracklist

01. Twilight Grey
02. Darkened Thoughts
03. Silent Waters
04. Escapism
05. The Withering
06. Into Darkness
07. Of Sorrow Eternal

Een Nederlandse metalband die al sinds 1994 bestaat, en waar ik nog nooit van gehoord heb. Hoe dan!? Kurb Saatus heeft zichzelf blijkbaar goed verborgen weten te houden; niet moeilijk ook als je nog nooit een EP of album hebt uitgebracht. Buiten wat promo's / demo's in de beginjaren heeft de band zich dan ook angstvallig stil gehouden. Tot dit jaar: The Withering is dus het debuutalbum.

Het verbaast me dan ook niet om te horen dat de muziek van Kurb Saatus redelijk oubollig overkomt. De stijl houdt het midden tussen melodieuze death en doom metal, en doet bij vlagen zeker denken aan bekendere Nederlandse death/doom/gothic bands van begin jaren '90. De scene liet indertijd een vrij typisch sfeertje horen, en dat gevoel hoor ik hier wel terug. The Withering heeft dan ook een hoge herkenbaarheids- en vertrouwdheids-factor, en luistert daardoor ook lekker gemakkelijk weg. Zonder dat Kurb Saatus nou heel spannend of inventief voor de dag komt. Luister maar eens naar het afsluitende Of Sorrow Eternal (met lekkere drive overigens) dan zul je waarschijnlijk wel begrijpen wat ik bedoel.

Zeven tracks die allen zo rond de zes minuten klokken, zelfs daar zit niet veel afwisseling in. Want daar wringt het bij mij een beetje. Ik vind dat er te weinig onderlinge variatie in de composities zit, het klinkt allemaal te weinig dynamisch. Daar waar wel wat van de lijn wordt afgeweken wordt het meteen een stuk interessanter. Het dromerige middenstuk van Escapism, of de wat fellere stukken van Into Darkness en Of Sorrow Eternal zijn daar goede voorbeelden van. De nummers zijn verder wel helemaal af, en liggen goed in het gehoor, maar ik vind ze redelijk inwisselbaar.

Gitaarriffs en -leads komen lekker bovendrijven, de ritmesectie vind ik wat sober, en de wat hese grunt past perfect bij deze muziek. De productie vind ik zeer adequaat, de verschillende elementen zijn goed hoorbaar. Al met al vind ik The Withering echt niet slecht, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat Kurb Saatus tot grote hoogten gaat stijgen. Daarvoor is hun muziek te weinig onderscheidend.

Eric Buizert - Zang, bas

Edwin van Wingerden - Gitaar

Corne Venis - Gitaar

Hans van Wingerden - Drums