Loading...

Lacuna Coil - Live From The Apocalypse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-06-2021

Tracklist

01. Anima Nera
02. Sword Of Anger
03. Save Me
04. Now Or Never
05. Reckless
06. Through The Flames
07. Apocalypse
08. Black Feathers
09. Under The Surface
10. The End Is All I Can See
11. Veneficium
12. Black Dried Up Heart
13. Bad Things
14. Layers Of Time
15. Black Anima
16. Save Me (Apocalypse Version)

Op 11 september 2020 speelde Lacuna Coil een unieke live-streamshow (in Alcatraz, Milaan) die nu vereeuwigd wordt in de vorm van een fysieke release (CD plus DVD of vinyl plus DVD). Tijdens deze show bracht de groep hun laatste album, Black Anima, in zijn geheel ten gehore. Het resultaat daarvan is vanaf 25 juni verkrijgbaar, met als titel Live From The Apocalypse.

Naast de uitvoering van het meest recente album is er ruimte voor wat extraatjes. Ook alle drie de bonustracks van dat album hebben hier hun plaats gekregen, daarnaast horen we nog een speciale piano-versie van Save Me, terwijl ook de single Bad Things, die de band in oktober 2019 uitbracht als 'Amazon original', hier te horen en te zien is. Dat wil zeggen: in mijn geval alleen te horen, voor de beelden verwijs ik je naar youtube.

Mocht je - net als ikzelf - Lacuna Coil al langere tijd kennen / volgen, dan weet je dat de band in de jaren '10 afscheid heeft genomen van het gothic-juk en de hang naar commercieel / Amerikaans succes met zoetsappige metal. Zelf was ik in 2016 onder de indruk van het zware, donkere Delirium, waar Black Anima in 2019 op voortborduurde. Het doet me dan ook deugd om de nummers van dat album in een live-setting te horen.

Als herkenningspunt voor de muziek van Lacuna Coil is de stem van Cristina Scabbia nog altijd onmisbaar. Meer dan ooit vermengt de band hun vernieuwde insteek met 'oude' Lacuna Coil-elementen, en ik moet zeggen: dat doen ze goed wat mij betreft. Moderne, zwaar groovende metal wordt naadloos gemixt met de cleane zang en melodieus toetsenwerk.

Het eerste echte nummer (Anima Nera is het intro) Sword Anger lijkt me daar een goed voorbeeld van. Ook een nummer als Layer of Time laat de wisselwerking tussen de diverse elementen goed naar voren komen. Zo cheesy als voorheen klinkt de band nog maar zelden, al wordt heel soms op het randje gebalanceerd (Apocalypse). Daarnaast wordt echter zo heavy gebeukt dat ik het de band graag vergeef. Verbaas je er dus niet meer over dat Lacuna Coil een heavy en donkere band is (geworden). Tracks als Reckless, Now Or Never en Veneficium zouden voorheen niet binnen het repertoire van deze band gepast hebben, nu zijn het sterkhouders van de 'nieuwe' koers.

Okay, het betreft hier dan misschien 'slechts' een streaming-concert, ik ben wel verheugd om te zien dat zowel aan aankleding - zowel band als podium - als energie en interactie volop aandacht is besteed. Live From The Apocalypse biedt dan ook een adequate indruk van waar Lacuna Coil live voor staat.

Cristina Scabbia - Zang

Andrea Ferro - Zang

Marco Zelati - Bas, gitaar, toetsen

Richard Meiz - Drums

Diego Cavallotti - Gitaar