Loading...

Lacuna Coil - The 119 Show - Live In London

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-01-2019

Tracklist

CD 1:
01. Intro
02. A Current Obsession
03. 1.19
04. My Wings
05. End Of Time
06. Blood, Tears, Dust
07. Swamped
08. The Army Inside
09. Veins Of Glass
10. One Cold Day
11. The House Of Shame
12. When A Dead Man Walks
13. Tight Rope
14. Soul Into Hades
15. Hyperfast
CD 2:
01. I Like It
02. Heaven's A Lie
03. Senzafine
04. Closer
05. Comalies
06. Our Truth
07. Intermezzo
08. Falling
09. Wide Awake
10. I Forgive (But I Won't Forget Your Name)
11. Enjoy The Silence
12. Nothing Stands In Our Way

Ter ere van hun twintigjarig jubileum gaf Lacuna Coil een feestje, en wel in de vorm van een eenmalige bijzondere show, met de bedoeling om deze vast te leggen. Opvallend genoeg vond het feest niet plaats in het thuisland, maar is gekozen voor O2 Forum Kentish Town in Londen. Op de toepasselijke datum van 19 januari - mede gekozen vanwege het nummer 1.19 - konden de fans genieten van een speciaal optreden, dat verschenen is op blu-ray, dvd en cd, waarop het integrale concert te zien en horen is.

Maar liefst 27 nummers - met een gezamenlijk speelduur van ruim twee uur - komen voorbij, die zo'n beetje de gehele twintig jaar van het bestaan van de band omspannen. Er zijn zelfs oude tracks afgestoft, die zelden of nooit eerder op de setlist hebben gestaan. Zo mag op deze datum 1.19 uiteraard niet ontbreken, maar ook 'oudjes' als My Wings, Hyperfast, I Like It, The Army Inside en Comalies komen voorbij, in vrij unieke uitvoeringen.

Buiten dat is het optreden ook een feest der herkenning voor de meer oppervlakkige volger van Lacuna Coil (zoals ondergetekende). Met Swamped, Heaven's A Lie, Our Truth en de Depeche Mode-cover Enjoy The Silence komen ook de 'hits' voorbij. Gelukkig wordt ook het meest recente album Delirium - dat ik in mijn bespreking het beste en hardste album noemde dat de band ooit maakte - niet vergeten. De grotendeels vernieuwde sound past de band ook live goed, waardoor er wat wrijving lijkt te zijn tussen de uitvoering, het geluid, van de oudere en meer recente nummers. Ik bedoel dat de uitvoering van wat oudere, meer cleane nummers een beetje in het niet valt bij het zwaardere recente materiaal. Vind ik tenminste.

Hoewel ik slechts beschik over de audio-promo, is via diverse online beschikbare video's te zien dat er ook op visueel gebied het nodige uit de kast is getrokken om de show op te leuken. Dat uit de kast trekken mag je gerust letterlijk nemen, want er komen ook de nodige verkleedpartijen aan te pas. Daarnaast komen er tijdens diverse nummers dansers en performers het podium op, en worden er ook dansen uitgevoerd via hangende doeken. De band zelf speelt vanuit een soort grote circustent, die overigens de beweeglijkheid van de muzikanten niet in de weg staat.

Het spreekt bijna voor zich dat de band deze avond goed in vorm is. De muziek van Lacuna Coil valt of staat met de kwaliteit van de zangpartijen van Cristina en Andrea, en die zijn zoals meestal dik in orde. Of daar nog wat achterstallig werk aan verricht is weet ik niet, maar doet ook niet echt ter zake. Het duo heeft zich wat mij betreft al wel bewezen. Ik heb de band vaker live gezien, en dit optreden geeft wat mij betreft een eerlijk beeld van het kunnen van de Italianen. Voor liefhebbers van Lacuna Coil is deze registratie dan ook verplichte aanschaf!

Marco Coti Zelati - Bass

Cristina Scabbia - Vocals

Andrea Ferro - Vocals

Ryan Folden - Drums

Diego Cavallotti - Guitars

Silvia Zanaboni - Piano