Loading...

Lethean - The Waters Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-01-2019

Tracklist

01. Idylls Of The King
02. Seafarer
03. In Darkness Veiled
04. Time And The Gods
05. Across Grey Waters
06. Devouring Fire

Lethean was van oorsprong het eenmansproject van James Ashbey, voorheen drummer van onder anderen Craven Idol en Solstice. Sinds 2017 is hij een samenwerking aangegaan met zangeres Thumri Paavana, zodat eind 2018 een eerste langspeler op de wereld kon worden los gelaten: The Waters Of Death.

Hierop stort het duo zich volledig op de klassieke, epische heavy metal. Dat de muziek zo af en toe lijkt op die van Solstice is dus niet zo vreemd, maar er is een band waar ik bij deze muziek nog nadrukkelijker aan moet denken: Atlantean Codex. Inderdaad, van die typische epische heavy metal die tegen doom aanschurkt, een overeenkomstige atmosfeer heeft, maar nooit echt doom metal is.

Wat Lethean uiteraard de eigen smoel geeft is de zangeres. Dan is ze gelukkig ook nog gezegend met een sterke stem, die zowel kracht als gevoeligheid uitstraalt, een absolute pre om in de heavy metal te overtuigen. Daarnaast is dameszang natuurlijk uitermate geschikt als tegenwicht ten opzichte van de zwaardere muzikale klanken. Al houdt James Ashbey daarnaast gelukkig ook van fraaie melodieuze leads en ingetogen fragmenten, zodat de metal nergens te zwaar op de maag ligt. Al blijft de atmosfeer onverminderd somber. Buiten gitaren, drums en zang klinkt de muziek verder wat karig, maar dat vind ik niet echt storend. Al zou een lijntje toetsen hier en daar een welkome aanvulling kunnen zijn.

Lethean vindt op geen enkel vlak een nieuw wiel uit, en kleurt braaf binnen de lijntjes van het afgebakende epische metal-genre. Daarmee is The Waters Of Death weliswaar geen saai, maar wel een vrij voorspelbaar album geworden. Liefhebbers die hun metal liever wat avontuurlijker hebben, zitten bij Lethean verkeerd. Hou je echter van fraai vormgegeven, sterk uitgevoerde donkere metal, dan heb je er weer een alleraardigst album bij. Ik reken mijzelf in dit geval tot de laatste categorie, want ik kan mij heerlijk laten meevoeren met deze dromerige muziek.

James Ashbey - drums, bas, gitaar

Thumri Paavana - zang