Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Listener - Being Empty : Being Filled

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-02-2018

Tracklist

01. Pent Up Genes
02. Little Folded Fingers
03. There's Money In the Walls
04. Add Blue
05. Bloodshot / New Love
06. Shock and Value
07. Window to the World
08. A Love Letter to Detroit
09. Manhattan Projects
10. Plague Doctor

Van Listener had ik nog nooit gehoord. Inmiddels weet ik voor mezelf dat dat niet zo raar is, aangezien dit Amerikaanse trio zich in een muzikaal gedeelte van het muzikale spectrum bevindt waar ik zelf nauwelijks kom. De muziek van Listener categoriseren heeft ook weinig zin, weet ik na het beluisteren van hun vijfde release Being Empty : Being Filled. Veel verder dan alternatieve pop/rock kom ik namelijk niet; al denk ik ook wel raakvlakken met singer/songwriter te horen.

Laat ik vooropstellen dat ik het beluisteren van Being Empty : Being Filled niet als vervelend heb ervaren. Al vind ik het tien nummers lang op een gegeven moment allemaal wel erg veel op elkaar lijken. Het overwegend relaxte gitaarwerk schildert fraaie plaatjes, wisselt heel af en toe af met wat zwaardere riffs (Manhattan Projects) en lijkt bijna wel in tegenstrijd met de bij vlagen overspannen, opgewonden klinkende vocale voordracht.

Ik gebruik hier bewust niet het woord zang, want daar heeft die voordracht weinig mee te maken. Dan Smith draagt echt verhalen voor, waar als het ware een soort van achtergrondmuziek bij geschreven is. Zo stel ik me de situatie van Listener een beetje voor, het komt op mij over dat de muziek hier bijna bijzaak is. Toch zijn, het stemgeluid daargelaten, nummers als There's Money In the Walls, A Love Letter to Detroit en het al genoemde Manhattan Projects prima te doen.

Ik heb inmiddels begrepen dat juist die muzikale invulling op latere albums is toegenomen, en dat Listener van origine meer in de spoken word/hiphop-hoek zat. Pas latere albums laten zich meer als pop- of rock-albums beluisteren, waarbij vooral het gitaarwerk bij vlagen nog wel lekker rockend uit de hoek kan komen. Over het geheel genomen valt hier voor rockers, laat staan voor metalfans, weinig te beleven.

Dan Smith - zang, bas

Jon Terrey - gitaren

Kris Rochelle - drums