Loading...

Liv Sin - KaliYuga

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2023

Tracklist

01. The Process
02. Antihero
03. King Of Fools
04. Forget My Name
05. Karma
06. I Am The Storm
07. Virus
08. D.E.R.
09. The Swarm
10. Horizon On Black

Het tweede album Burning Sermons (2019), opvolger van Follow Me uit 2017, was het eerste dat ik hier besprak van Liv Sin. Deze band, opgericht in 2016, afkomstig uit Zweden, staat onder leiding van de gelouterde zangers Liv Jagrell - bekend van Hysterica en vooral Sister Sin; Liv Sin is dan ook te beschouwen als een voortzetting van die laatste band. Na een pauze van twee jaar - iedereen weet inmiddels waarom - en een herziening van de bandbezetting is Liv Sin nu weer helemaal opgeladen, en klaar om de podia te bestijgen voor het promoten van hun derde album: KaliYuga.

De vooral melodieuze metal van Liv Sin laat invloeden horen van zowel klassieke rock als metal. Het is eigenlijk een beetje old school muziek vertaald naar de tegenwoordige tijd. Het valt me op dat het juist zangeres Liv is die zorgt voor het rauwe randje, eigenlijk in tegenstelling tot wat ik verwachtte. De muziek zelf heeft over het algemeen niet zo veel om het lijf qua originaliteit of inventiviteit, maar luistert wel verdomd lekker weg. Sommige riffs en solo's zijn dan misschien wat voor de hand liggend, maar toch smakelijk.

Opener The Process is een mid-tempo nummer met veel aanstekelijkheid in de melodieën in zowel coupletten als refreinen. Het nummer bevat veel moderne metal-elementen, waaronder keyboardpartijen en elektronische samples. De zang van Liv Jagrell is overwegend rauw, al kan ze ook met cleanere stukken overweg. Antihero schroeft het tempo iets op met opzwepende, bijna machinaal hakkende ritmes. Die stampende ritmiek (Forget My Name, I Am The Storm) blijft gedurende het album regelmatig terugkomen, en zorgt, afhankelijk van het tempo voor een dansbaar of juist opzwepend effect. Ook de toegevoegde elektronica levert daar een bijdrage aan.

D.E.R. is een opvallend zware track, en wordt opgesierd door de bijdragen van maar liefst drie gast-vocalisten: Zak Tell (Clawfinger), Madeleine Liljestam (Eleine) en de mij onbekende Wenderson D'Paula (Army Of Souls). In puur muzikaal opzicht is dit nummer niet zo heel spannend, maar de vocale variatie maakt er nog iets van. Afsluiter Horizon On Black is wederom een traag en wat log nummer, en laat een mengeling van woede en melancholie in de melodieën horen.

KaliYuga is een subtiel gekanaliseerd zwaar, donker album, waarbij pakkendheid geen moment uit het oog wordt verloren. Met de combinatie van klassieke heavy rock en metal-invloeden met een zeer goed verzorgd eigentijds geluid kan Liv Sin het nog ver gaan schoppen!

Liv Jagrell - vocals

Daniel Skoglund - bass

Jay Matharu - guitars

Patrick Ankermark - guitars

Per Bjevoluk - drums