Loading...

Lord of the Lost - Confession (Live at Christuskirche)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-05-2019

Tracklist

01. Raining Stars
02. Wander In Sable
03. Dry The Rain
04. The Devil You Know
05. The Love Of God
06. Ribcages
07. The Sands Of Time
08. Six Feet Underground
09. Beyond Beautiful
10. Waiting For You To Die
11. Fall Asleep
12. Drag Me To Hell
13. Prison
14. See You Soon
15. Full Metal Bawl (The True Story About Her Death)
16. Fists Up In The Air
17. My Better Me
18. Annabel Lee
19. The Broken Ones
20. Credo
21. Lost In A Heartbeat
22. Lighthouse

In minder dan een decennium is de Duitse dark metal-band Lord Of The Lost uitgegroeid tot een van de meest gevestigde en productieve acts van het internationale toneel. Opgericht in 2007 door frontman Chris Harms, aanvankelijk als een solo-project, is de in Hamburg gevestigde band al lang bezig met het veroveren van de koers in de huidige stabiele line-up. Thornstar was vorig jaar hun zesde studio-album en mijn kennismaking met deze band.

De muziek die het Duitse vijftal normaliter voortbrengt is in die jaren vrijwel onveranderlijk: het is een licht-bombastische en wat kitscherige mix van gothic rock of metal, elektronische new wave en industrial trekjes, samen te vatten onder de noemer dark metal. Dat betekent in de praktijk: een aangenaam donkere stem (in de coupletten) gecombineerd met pakkende en stampende ritmes, met regelmaat voorbij komende heavy gitaarriffs, uiteraard overdadig toetsenwerk, en een melancholisch donker sfeertje. Waarbij de wisselende zangstemmen (met name in de refreinen) een pluspunt vormen.

Maar ... op Confession niets van dit alles; de subtitel geeft het natuurlijk ook wel een beetje weg. Want hier laat Lord Of The Lost zich van een heel andere kant horen. In de Christuskirche in Bochum gaf de band in 2017 tijdens hun Swan Songs Tour 2017 een wel heel bijzonder optreden, waarbij de klassiekers van de band in een gestripte versie, grotendeels akoestisch en met toevoeging van een strijkensemble werden uitgevoerd. De registratie daarvan is eind vorig jaar bij wijze van "kerstcadeautje voor, en bedankje aan, de fans" uitgebracht - zowel op DVD als dubbel-CD, beiden bevatten exact dezelfde tracklist.

Het moet gezegd worden dat een aantal tracks wel opknapt van deze andere aanpak. Dan geven de arrangementen zo'n track net wat meer diepgang, terwijl de oorspronkelijke donkere sfeer behouden blijft. Zo klinkt bijvoorbeeld Waiting For You To Die (het slotstuk van het eerste deel) een stuk minder plat dan op de plaat. Ook nummers als opener Raining Stars, The Love Of God of Prison bevallen me in deze bijzonder setting prima.

Ten opzichte van de 'bekende' versies zijn de donkere melancholieke sfeer en de opvallende vocale voordracht onveranderd gebleven. Juist dat zijn natuurlijk de voornaamste bestanddelen waar het bij Lord Of The Lost om draait. Ik ga er dan ook van uit dat de fans verguld zullen zijn met dit presentje.

Chris Harms " The Lord" - Vocals, Guitar, Cello

Pi Stoffers "π" - Guitar

Klaas Helmecke "Class Grenayde" - Bass

Gerrit Heinemann "Gared Dirge" - Piano, Synthesizer, Percussion, Guitar, Theremin

Niklas Kahl - Drums