Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Lords Of The Stone - Roses For The Dead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2018

Tracklist

01. The Rhymes of Bitterness
02. The Quest
03. Cold Stone
04. The Land of Shadow
05. When All Is Forlorn
06. Diamond in the Dust
07. Fire in the Winter
08. Weep
09. Drifting Leaves
10. Memories
11. The Oldest Dance
12. Wounded Souls
13. Evil Eye
14. Thunder Mated to Wind

In de eerste helft van de jaren '90 ontstond (ook) in Nederland een weelderige doom/death/gothic metal-landschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Beyond Belief, The Gathering, Celestial Season, Orphanage, Spina Bifida en even later ook Within Temptation. Ook in het Drentse Beilen startte in 1992 een band, met de naam Lords Of The Stone. De oprichters waren zanger André Dijkstra (Taurus) en gitarist Henri Sattler, die we uiteraard kennen van God Dethroned. Zij kregen al snel gezelschap van gitarist Roel Dijkstra; de beide Dijkstra's (geen familie volgens mij) bleven tot het eind de twee enige vaste bandleden.

Geïnspireerd door de logge muziek van Black Sabbath, een beetje Paradise Lost (en aanverwanten uit de Engelse scene), maar vooral Cathedral - en meegezogen door het langzaamaan ontstaan van een heuse Nederlandse metalscene - ging Lords Of The Stone in eerste instantie op de slepende doom/death metal-toer. Dit resulteerde uiteindelijk in een viertal demo’s, twee split-bijdragen (waarop beide keren ook Celestial Season present was, beide bands pasten mijns inziens dan ook prima bij elkaar!) en het full-length album Nightflowers, in de periode 1992-1998.

Nu is er een verzamelaar verschenen (via het onvolprezen Vic Records) waarop de vier demo’s in chronologische volgorde en bijna volledig zijn samengebracht op CD. De eerste demo The Rhymes Of Bitterness verscheen in 1992 en laat een geluid horen dat mij zeker doet denken aan Cathedral. Er wordt voorzichtig al wat gespeeld met een vrouwelijke zangstem (ene Inge de Haas is te horen op The Quest), maar die komt hier niet bijster sterk uit de verf vind ik. Opvallend vind ik het ontbreken van de Black Sabbath cover Paranoid, maar dat zal wel iets met rechten te maken hebben vermoed ik zo.

In 1994 kwam de band met de tweede demo Diamonds In The Dust. Hierop is al een stap voorwaarts te horen ten opzichte van de voorganger. Vooral het nummer Fire In The Winter (is ook te vinden op een van de genoemde splits) laat een uitstekende indruk achter. Toch brengt dit Lords Of The Stone niet waar het heen wil; na deze demo valt de band vrijwel volledig uit elkaar. De Dijkstra's formeren een nieuwe band, met daarin ook plaats voor een toetsenist en een zangeres (Martine van Loon, die toen al ervaring had opgedaan in Orphanage en The Gathering) voor een meer gothic insteek, helemaal in de geest van de tijd.

Ook deze demo mag er best zijn, alle vier de tracks zullen uiteindelijk ook op het aankomende album terecht komen. De band dreigde evengoed uit elkaar te vallen wegens tegenvallend resultaat, maar op de valreep meldde zich het Duitse label Massacre om Nightflowers alsnog uit te brengen. Overigens ontbreekt van deze demo het nummer Wander op de verzamelaar, ik heb geen geen idee waarom. Ik vind het zelf juist een van de betere nummers, met z'n stevige trommelwerk en vooral groovende riffs, in combinatie met de sfeervolle toetsen.

Helaas bracht ook Nightflowers niet het gewenste of gehoopte succes, waardoor Martine de band weer verlaat. In een laatste wanhoopspoging wordt nog een keer een demo opgenomen met de veelzeggende titel Sweet Revenge (1998), maar geen enkel label toont interesse in Lords Of The Stone, waarna de band definitief uit elkaar valt.

Heel eerlijk gezegd had ik hiervoor nog nooit van Lords Of The Stone gehoord. Ik begrijp ook wel een beetje waarom deze band het niet gered heeft, als je hoort wat generatiegenoten wel allemaal voor elkaar hebben gekregen. Toch vind ik Roses For The Dead een alleraardigste kennismaking; beter laat dan nooit.

André Dijkstra - Vocals

Roel Dijkstra - Guitars

Henri Sattler - Guitars, Cello, Violin, Vocals (tracks 1-8)

Evert Jepma - Bass, Vocals (tracks 1-8)

Arjan van de Logt - Bass (tracks 9-11)

Sander de Wijs - Bass (tracks 12-14)

Ard de Weerd - Drums (tracks 1-5)

Wichard Visscher - Drums (tracks 6-14)

Martine van Loon - Vocals (tracks 9-14)

Henk Jan Barneveld - Keyboards (tracks 9-11)

Danny Servaes - Keyboards (tracks 12-14)