Loading...

Lovell's Blade - The Nightmare Begins

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-06-2019

Tracklist

01. Make My Mark
02. Gonna Get Rough
03. The Nightmare Begins
04. Slippin' Away
05. Nothing But The Truth
06. Take The Long Way Home
07. Behind The Curve
08. Tangled Web
09. Against The Grain
10. No. 1 Suspect
11. Alien Dictator
12. Promise Me Pain

Lovell's Blade ontstond in 2016 toen er bij de klassieke rockband Picture geen plaats meer was voor het trio Pete Lovell (zang), Mike Ferguson en Andre Wullems (beiden gitaar). Tegelijk hadden de heren wel zin in een avontuur met een nieuwe band. Nadat een ritmesectie was gevonden in de vorm van bassist Patrick Velis (net als Mike Ferguson ook van Kutschurft en Doghouse Gallows) en drummer Noel van Eersel (Nembrionic (Hammerdeath) werd een splinternieuwe Nederlandse hardrockband een feit: Lovell's Blade. Al snel verscheen in februari 2017 debuutalbum Stone Cold Steel dat op wisselende reacties kon rekenen. Dik twee jaar verder is er een opvolger: The Nightmare Begins. Ik ben benieuwd of de band na het rappe debuut enige ontwikkeling laat horen.

Afgaand op opener Make My Mark zit dat wel goed. Een lekker vlot nummer dat volledig refereert aan de old school atmosfeer die bij deze ervaren muzikanten past, maar dat qua uitvoering en productie helemaal van deze tijd is. Gonna Get Rough volgt dezelfde lijn, en belooft - net als de opener - dat het nieuwe album meer power heeft (en misschien wel meer 'metal' is) dan z'n voorganger. Daarnaast bevat het een pakkend refreintje dat wel even blijft hangen; en, niet voor het laatst, een flitsende gitaarsolo. Titelnummer The Nightmare Begins vervolgt, en tilt de authentieke heavy metal-feel helemaal naar boven. Natuurlijk worden we getrakteerd op een twin-gitaarsolo; sowieso is de voornaamste riff van dit nummer niet te versmaden. De doorleefd klinkende stem van Lovell past prima bij deze wat donkerder track. Na het opzwepende begin van dit trio tracks krijg ik de smaak te pakken.

Daarna is het tijd voor de meer hardrock-benadering die de band natuurlijk ook nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Dat geldt niet alleen voor Slipping Away, maar even verderop ook voor bijvoorbeeld Take The Long Way Home. Die eerste spreekt me niet zo aan - ik vind het wat slapjes - maar dergelijke nummers zijn wel goed voor het evenwicht. Ook mag de verplichte ballad niet ontbreken, Tangled Web voorziet daarin, maar hier ben ik in het algemeen niet zo'n fan van; Lovell's Blade weet me daar niet van af te krijgen.

Vooral Against The Grain maakt even verderop dan weer duidelijk dat Lovell's Blade het echt van agressie en een stevig tempo moet hebben, dan overtuigt de band het meest vind ik. Dat blijkt ook uit de midtempo tracks Nothing But The Truth, Behind The Curve en afsluiter Promise Me Pain, die ik weliswaar zeer beluisterbaar, maar niet de sterkste tracks vind van het album. Een positieve uitzondering daarop is trouwens No. 1 Suspect, dat ik wel lekker vind klinken.

Hoewel ik ook op The Nightmare Begins niet alle tracks even veel waardeer, vind ik toch wel dat de wisselvalligheid van het debuutalbum er van af is. De meeste composities zijn sterker, en het album is meer coherent. Door de verschillende benaderingen - ballad, (hard)rock, zowel midtempo als snelle heavy metal - valt er voldoende variatie te beleven. Natuurlijk zijn deze ervaren musici meesters op hun eigen werkterrein, dus aan technische invulling, en daarnaast ook enthousiasme en spelplezier, ontbreekt het hier zeker niet. De liefhebber van traditionele heavy rock en metal heeft er weer een puik album van eigen bodem bij!

Pete Lovell - vocals

Mike Ferguson - guitar

Andre Wullems - guitar

Patrick Velis - bass

Noel van Eersel - drums