Loading...

Lurk - Aegis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2023

Tracklist

01. Ashlands
02. Blood Surge
03. Hauta
04. Infidel
05. Kehto
06. Shepherd's Ravine
07. The Blooming

De Finse band Lurk blies mij vanaf mijn kennismaking (Kaldera, 2014) omver met hun moddervette, smerige geluid. Na Fringe (2016 / 2018) is de band terug met hun vierde langspeler Aegis.

Hierop ploegt het kwartet voort met hun eigen invulling van een langzame, dromerige, onvoorspelbare en gemene sludge / doom / death-mix, om de argeloze luisteraar te overrompelen. Tegelijk bevat de muziek bedrieglijk aanstekelijke en betoverende atmosferische kwaliteiten. De logge klanken glijden op onnavolgbare wijze voort in richtingen die niet voor de hand liggen.

De muziek is in de basis dus een mix van meerdere subgenres, en ontwikkelt zich in zodanig diverse richtingen dat het steeds ingewikkelder wordt om de invloeden duidelijk te kunnen identificeren. Het zijn steeds meer zwartgeblakerde en post-genres die zich met de eerder vertrouwde klanken vermengen. De riffs zijn zo vet als maar mogelijk is, en worden ondersteund door een extreem strakke ritmesectie. De vocalen wisselen van verzengend hoge tot diepe lage tonen; ook daarvoor geldt dus: variatie alom.

De band houdt dit eigenzinnige geluid het hele album vol en weet toch elk van de zeven nummers een eigen identiteit te geven. Zonder merkbare verstoring van het momentum slagen ze er allemaal in om op hun eigen manier de stemming te veranderen, variaties toe te voegen en een breed scala aan emoties over te brengen.

Luisteren!

Arttu Pulkkinen - Guitars

Eetu Nurmi - Bass

Kalle Nurmi - Drums, Guitars, Synths

Kimmo Koskinen - Vocals, Guitars, Effects