Loading...

Mad Hatter's Den - Excelsior

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-03-2016

Tracklist

01. Eye Of The Storm
02. Break The Chains (Into The Black)
03. Birds Of Prey
04. Masters Of Hate
05. Trail Of Fears
06. Through The Unknown
07. Guardian Angel
08. Hero's End (At The Silver Gates)
09. Ascension
10. The Aftermath
11. Not Of This World

Mad Hatter's Den is afkomstig uit wat volgens mij wel de muzikale hoofdstad van Finland is: Tampere. De band is opgericht in 2010 en debuteerde in 2012 met EP Dark Wheel. Een jaar later kwam het eerste volledige album tevoorschijn: Welcome To The Den. Inmiddels zijn we al weer drie jaar en wat stevige bezettingswisselingen verder, maar is het dan toch tijd voor de opvolger: Excelsior verschijnt op 8 april.

Ik was nog niet bekend met voorgaand materiaal van de band, maar ik kan me zo voorstellen dat er niet te veel gesleuteld is aan het geluid. Mad Hatter's Den - wel een erg originele naam trouwens! - brengt namelijk degelijke, klassieke, melodieuze power metal met een symfonische inslag. De basis hiervoor bestaat uit het overbekende (NWOBHM) twin-gitaar geluid (wie moet bij het begin van Trail Of Fears niet direct aan Iron Maiden denken?) en overdadig toetsenwerk. Dit wordt begeleid door een lekker voortdenderende ritmesectie en voorzien van al even klassieke cleane zang. Uiteraard horen we zo af en toe lekker epische/bombastische momenten voorbijkomen, maar ook ingetogen stukjes, en heel zelden een licht-progressief elementje.

Wanneer je nu denkt dat dit vooral voer voor de oudere metalfan is zit je er evenwel naast. Mad Hatter's Den weet z'n muziek een behoorlijk moderne touch mee te geven. Het eerste echte nummer Break The Chains (Into The Black) (Eye Of The Storm is een korte introductie) laat al zo'n beetje alle genoemde facetten voorbijkomen, en is een heerlijk opzwepende metal-song. Eigenlijk een schoolvoorbeeld voor deze muzieksoort, waarin simpelweg alles klopt. Het ene moment krachtig, het andere moment de nadruk op melodie, maar constant toegankelijk. De nummers zitten ook gewoon lekker beluisterbaar in elkaar, zeker niet te ingewikkeld. Behalve de muziek komen ook de teksten uit het cliche-boekje, maar dat stoort niet echt, en past hier gewoon goed bij.

Op een enkele uitzondering na (Through The Unknown) ligt het tempo ook niet al te hoog, het middentempo heeft bij The Hatter's Den de voorkeur. Natuurlijk wordt er voldoende gevarieerd, er is geen nummer dat zich voltrekt in een enkel tempo. Sowieso is afwisseling gewaarborgd; zo mag de verplichte ballad niet ontbreken (Guardian Angel) en horen we met Birds Of Prey al vroeg op het album een behoorlijk afwijkend nummer: erg catchy, met veel synths, maar toch een beetje apart. Masters Of Hate vind ik daarna wel erg cheesy, daar hoor ik wel een toekomstige single in.

Gelukkig staan daar ook veel sterkere metalsongs tegenover, zoals het al op video uitgebrachte Hero's End (At the Silver Gates) waardoor mijn aandacht op deze band gevestigd werd. Maar ook het vlotte The Aftermath mag er nog zeker wezen, voordat de epische afsluiter Not Of This World een waardig slotakkoord vormt van dit klassieke metal-album Excelsior.

Jarno Vitri - Vocals, Bass

Arto Pitkänen - Drums

Kari Korhonen - Guitars

Jaakko Hänninen - Guitars

Petja Puumalainen - Keyboards