Loading...

Mama Jefferson - Jizzmag

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-04-2019

Tracklist

01. Brain Wash
02. Axiom
03. Banana White House
04. Lucid Dreams
05. Vanguard
06. Shanti
07. Acrastia
08. Media
09. Ego! Love
10. Baron

Of het nu kort of lang is, de snor groeit het best onder palmbomen.

Mama Jefferson uit Zwitserland is best een bijzondere band te noemen. Niet alleen qua muziek laat de band zich niet in een hokje stoppen, ook qua uiterlijke verschijning en media-uitingen komt het drietal bij vlagen best apart voor de dag. Neem bijvoorbeeld alleen al die albumhoes, waarop - ik noem het ding maar bij z'n naam - een kale poes prijkt, met daar een overduidelijke nepsnor op - of beter gezegd boven - geplakt. Of een promo-foto van de band, waarop de dame van de band gekleed is in herenpak, met diezelfde snor opgeplakt; en de beide heren gekleed in bruidsjurken. Op een andere foto lijken beide heren elkaar hartstochtelijk te zoenen, beiden gekleed in diezelfde bruidsjurken.

Maar goed, genoeg over uiterlijkheden. Ik word geacht het hier over muziek te hebben, dus op naar het album Jizzmag ('jizz' is een straattaalwoord voor sperma, 'mag' de afkorting voor magazine, dus bedenk je eigen betekenis maar). Mama Jefferson is een aanstormend rocktrio uit Zürich rond frontvrouwe en bassiste Vanja Vukelic. Onconventionele rock-arrangementen gecombineerd met een uitgesproken trashy stem die niet ten koste van alles mooi wil zijn, maar ten koste van alles oprecht en eerlijk wil zijn. Uitgerust met een goede dosis houding en een vleugje gekte, gaat Mama Jefferson geheel z'n eigen gang.

Zelf noemen ze hun muziek trash rock. Ik houd het op een mengeling van lawaaiige pop en vuige rock, met een punky attitude. Rauw, rechttoe rechtaan en eerlijk lijken me inderdaad wel sleutelwoorden. Vergelijkingen met acts die ik ken kan ik zo een twee drie niet bedenken, voor mijn gevoel heeft Mama Jefferson dan ook best een eigen geluid. Waarbij vooral de vocale voordracht van frontdame Vanja de aandacht trekt, en bij vlagen zelfs een geheel eigen leven lijkt te leiden. De basis is overwegend rauw en smerig, maar pakkendheid en melodie worden daarbij zeker niet gemeden, getuige bijvoorbeeld de enorm catchy single Banana White House. Deze heeft in mijn beleving serieuze hitpotentie.

Ik denk dat er voor de rock- en metal-liefhebber hier niet veel te halen valt. Okay, de muziek van Mama Jefferson luistert lekker vlot weg, en is het aanhoren zeker waard. Maar ondanks de eigenheid vind ik het allemaal niet zo spannend; wij metalfans zijn wel wat gewend.

Vanja Vukelic - Bass, Vocals

Silvan Gerhard - Guitar

Mattia Ferrari - Drums