Loading...

Mass Deception - Redemptions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-07-2019

Tracklist

01. Once Upon a Time in the Waste
02. Final Fallout
03. Hell on Earth
04. Masters of the Grid
05. Death by Design
06. Agenda 21
07. The Prepper
08. For a Few Guilders More
09. The Gunslinger
10. Social Justice Warriors
11. Crushing the Collective
12. Revelations
13. Redemptions
14. Resurrections

Na Revelations uit 2016, het eerste album van de Nederlandse formatie Mass Deception, komt de band nu met opvolger Redemptions; ofwel deel twee van een beoogd drieluik, waarvan later nog het derde deel Resurrections moet gaan verschijnen. Zo op het eerste gezicht zijn er wel wat dingen veranderd. In de persoon van Rogier Stockbroecks heeft de band een andere zanger; daarover later meer. Het volgende dat me opvalt is dat Redemptions wat minder compact is dan z'n voorganger. Die bevatte tien tracks en ruim 42 minuten muziek, de nieuweling telt maar liefst 14 titels, en duurt zo'n 51 minuten.

We krijgen dan ook wat intro's / intermezzo's te horen, om het concept te ondersteunen. Met Once Upon A Time In The Waste en For A Few Guilders More - met overduidelijke knipogen naar Ennio Morricone - is het duidelijk dat de spaghetti-western hier centraal staat; songtitels als Masters Of The Grid en The Gunslinger benadrukken deze bedoeling. In muzikaal opzicht wordt vol ingezet op klassieke thrash, waarbij ik vooral moet denken aan bands als Exodus, Testament en Sacred Reich (die laatste vooral bij Hell On Earth, wel een stiekem favorietje) en een beetje Metallica (Masters of the Grid) en Megadeth. In tegenstelling tot het debuut geen Slayer deze keer; Mass Deception moet het hier vooral hebben van de wisselwerking tussen agressie en melodie.

Ondanks dat Redemptions dus wat langer duurt, is het gros van de tracks toch vooral lekker kort en to the point. En redelijk pakkend. Zanger Stockbroeks is vooral wat minder rauw dan z'n voorganger, aldus wordt de muziek voorzien van een meer melodieuze, dan wel toegankelijke touch. Sowieso heb ik het idee dat de muziek wat minder ruig is vergeleken met het voorgaande album. Hetgeen in mijn beleving wel een pre is. Mass Deception klinkt vooral erg strak, degelijk, en laat horen ook qua componeren (de ruim tien minuten durende afsluiter Resurrections - of eigenlijk het complete drieluik aan het eind - geeft geen aanleiding tot verveling) nog te kunnen groeien. De eendimensionale vol gas vooruit aanpak zullen we van deze band niet te horen krijgen, juist eerder variatie en dynamiek. Natuurlijk past een pure snelheidsduivel (The Prepper, The Gunslinger, Revelations) daar nog altijd prima tussen.

Hoewel Mass Deception lekker z'n eigen gang gaat is hun muziek verre van origineel. Dat is niet heel erg, wel een beetje jammer. De uitvoering spreekt me namelijk wel aan, de klassieke thrash vindt wel gehoor bij deze old school liefhebber. Met uiteraard de hoofdrol voor het uitstekende gitaarwerk - met zowel lekkere aanstekelijke riffs als melodieuze leads en solo's - kijk ik wel uit naar het vervolg!

Herman Seuren - Drums

Ruud Bänzinger - Gitaar

Rogier Stockbroeks - Zang

Patrick Waltmans - Gitaar

Frank Van den Beuken - Bas