Loading...

Maxxwell - Metalized

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2018

Tracklist

01. Hurricane
02. Back Again
03. P.U.T.V.
04. She's Mine
05. Scare
06. Metalized
07. Monsterball
08. Burn
09. Done With You
10. Given It All
11. The Temple
12. Raise Your Fist
13. Independent [Bonus]
14. Queen Of The Night [Bonus]
15. Schizophrenia [Bonus]

Maxxwell is een hardrockband uit Zwitserland, die al weer aan paar jaartjes actief blijkt. In 2012 kwam de band met EP Slapshot, twee jaar later opgevolgd door debuutalbum Tabula Rasa. Pas dit jaar kwam daarop een vervolg: eind september verscheen Metalized, mijn kennismaking met deze band.

Hierop brengt de band een soort van eigentijdse melodieuze hardrock/metal light-mix. Het is muziek die vooral lekker gemakkelijk in het gehoor ligt, en zich soepeltjes laat wegluisteren. Opvallend genoeg doet de 'heavy rock' me bij vlagen denken aan de muziek van Metallica midden jaren '90, in de Load en Reload-periode. Nummer als Back Again en She's Mine (lekker groovend) en P.U.T.V (rock 'n' roll) sturen me in die richting, waarbij ook de manier van zingen veel overeenkomsten laat horen.

Het is met name de groove, een soort van opzwepende drive, die dit soort muziek redt. Het is op zich niet zo bijzonder wat Maxxwell laat horen, maar de pakkendheid van veel nummers is onmiskenbaar. Missers als het ballad-achtige Scare en het wat gezapige Burn vergeef ik de band dan ook. Al zakt de sfeer halverwege het album sowieso wat in. Gelukkig wordt met Monsterball, Done With You en het verslavend pakkende The Temple (come on, come on) de draad weer goed opgepakt. Titelnummer Metalized is het horen (en zien) wel waard, en lijkt een oprechte ode aan oude helden. Leuk gedaan.

Het is op zich niet vreemd dat van de 15 tracks (inclusief bonussen) ik niet alle nummers even sterk vind. Nou ja, iets eerlijker: ongeveer de helt vind ik prima te doen. Wanneer stevige riffs en een opzwepend tempo hun intrede doen ben ik al weer blij. De catchy rock/metal is geen muziek om ingewikkeld over te doen, dit is gewoon prima uitgevoerde en goudeerlijke 'easy listening' voor feestjes en festivals. Echt niet slecht, maar ook niet bijzonder.

Gilberto Meléndez - zang

Cyril Montavon - gitaar

Hef Häfliger - gitaar

Adrian Müller - bas

Oli Häller - drums