Loading...

Mayhem - Psywar (Vinyl Single)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2014

Tracklist

01. Psywar (Side A)
02. From Beyond the Event Horizon (Side B)

Mayhem, Noors black metal instituut sinds 1984, en bestaat dit jaar dus al 30 jaar. De wel heel uitgebreide en veelbesproken geschiedenis van deze legendarische band veronderstel ik als bekend, en laat ik hier dan ook achterwege. Over naar het hier en nu.

Het is een paar jaar stil geweest op release-gebied, Ordo Ad Chao verscheen immers alweer in 2007. Inmiddels is een nieuw album aangekondigd: Esoteric Warfare zal op 23 mei verschijnen via Season Of Mist. Om alvast wat aandacht en promotie te genereren is een single (letterlijk, want verkrijgbaar op old school 7” vinyl, overigens in verschillende kleurtjes en wisselend artwork) vooruitgeschoven, die op 25 april uitkomt.

Psywar is een albumtrack die hier in een alternatieve mastering gepresenteerd wordt. Het is een typische Mayhem-track, waarin de vertrouwde elementen voorbijkomen. Een bombardement aan blastbeats en ziedende gitaarriffs, en natuurlijk de monsterlijke, wat zeg ik, demonische vocalen van Attila Csihar die zo bepalend zijn voor de sfeer. Het klinkt als het ware allemaal vertrouwd chaotisch, zo kennen we Mayhem. Opzwepend en meeslepend, met z'n melancholieke momentjes.

B-kant From Beyond the Event Horizon is een overblijfseltje van de door de band zelf geschrapte Budapest Sessions uit 2012. Niet voor niets denk ik dan maar, want hoewel net zo vertrouwd klinkend als Psywar heeft dit nummer het net niet. Qua sfeer past het nummer prima bij Mayhem, uiteraard lekker donker, maar ik vind het niet zo spannend. Misschien omdat ie nog niet echt af is of zo.

De liefhebber heeft middels Psywar in elk geval een reden om uit te kijken naar het aanstaande album. Dit nummer lijkt goed aan te sluiten op het voorgaande album, de nieuwe gitarist Teloch (van onder anderen Nidingr, en als live-gitarist bij diverse black metal collegae door de wol geverfd) betekent zeker geen verzwakking. Mogelijk zal op het aanstaande album blijken of hij ook nog wat toevoegt aan het bestaande Mayhem-geluid, daar lijkt het in eerste instantie wel op. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Attila Gábor Csihar - vocals

Morten "Teloch" Iversen - guitars

Jørn "Necrobutcher" Stubberud - bass

Jan Axel "Hellhammer"Blomberg - drums