Loading...

Mediøkrist - Traumwelt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-08-2019

Tracklist

01. Eleos
02. Monochrom
03. Median
04. Traumwelt
05. #Danke Menschheit
06. Phobos
07. Katharsis
08. Hypokrisie
09. Neo Homo Superior
10. Spiegel
11. Omen
12. Exitus

Mediøkrist is een nieuwe band afkomstig uit de regio Krefeld/Duisburg, Noordrijn-Westfalen. De merkwaardig ogende bandnaam schijnt zoiets te betekenen als gemiddeld persoon; dat wordt dan door de band ook als thematische insteek gehanteerd. Het behandelt de verschijnselen en gevaren van de invloeden van media en maatschappij op de positie van het individu. Traumwelt is het debuutalbum.

Het Duitse zestal - twee zangers, twee gitaristen, bas en drums - zet volledig in op de eigen taal, om zichzelf zo duidelijk mogelijk te kunnen uitdrukken. Verpakt in pakkende metalcore heeft de band iets te vertellen. Hun modern groovende metal laat invloeden horen van hardcore, punk en popmuziek. Die laatste horen we vooral terug in het gebruik van synthesizers, die gevoelsmatig doen terug denken aan de jaren '80.

Na het overbodige intro Eleos gaat Monochrom voortvarend van start. Opzwepend, gedreven, energiek zijn woorden die hier wel bij passen. Met behulp van elektronica wordt een sterk geluid neergezet, waarin groove, melodie en emotie (in de zang) de speerpunten zijn. Median borduurt daar naadloos op voort, en vind ik stiekem nog wat sterker dan de voorgaande track. Titelnummer Traumwelt moet het wel heel erg hebben van agressie, in het begin voert de hardcore de boventoon; gaandeweg neemt de oorspronkelijke insteek toch weer de overhand met behulp van de toevoeging van melodieuze elementen. Dat mystieke element wordt voortgezet in de twee korte, puur elektronische intermezzo's Phobos en Omen.

Zo blijft Mediøkrist zich toch begeven binnen een relatief begrensd gebied. Weliswaar voorzien van wat eigen accenten - electronica, keyboards, twee zangers, Duitse taal - wijkt album Traumwelt niet heel veel af van wat we in dit genre al kennen. Ik kom voor deze band dan ook niet verder dan het predicaat ruime voldoende: goed, degelijk, net iets boven het gemiddelde, maar geen hoogvlieger. Ironisch gezien moet dat gezien de bandnaam geen probleem zijn....

Patrick Weitzker - Vocals

Philippe Georgi - Vocals

Marvin Schattevoi - Guitars

Kevin Schattevoi - Guitars

Julian Petzold - Bass

Patrick Pereira - Drums