Loading...

Mekong Delta - Tales of a Future Past

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 05-05-2020

Tracklist

01. Landscape I - Into the Void
02. Mental Entropy
03. A Colony of Liar Men
04. Landscape II - Waste Land
05. Mindeater
06. The Hollow Men
07. Landscapes III- Inharent
08. When All Hope is Gone
09. A Farewell to Eternity
10. Landscape IV - Pleasant Ground

Mekong Delta is na zes jaar terug met album nummer twaalf. Deze Duitse band rondom bassist Ralf Hubert is in wisselende samenstelling al sinds 1985 actief op het gebied van prog/thrash metal. In die tijd noemden we het technothrash. Dat was voordat techno een populair dancemuziekgenre werd. Vooral de eerste paar albums werden doorspekt met bewerkingen van bekende klassieke passages. Vooral Mussorgsky werd veelvuldig geëerd met bewerkingen uit Pictures At An Exhibition en Night On the Bare Mountain.

In 1997 ging de band ten onder in de gebrekkige interesse voor metal die hing in de jaren '80. Tien jaar later kwam men terug met Lurking Fear. Sindsdien houdt Mekong Delta er een respectabele positie in de metalmarge op na. Tales Of A Future Past sluit uit moeiteloos aan op de weg die met Lurking Fear is ingezet. Dezelfde proggy metal met veel aandacht voor instrumentatie maar nu met een moderner geluid .

De vier instrumentale tracks die allen de titel Landscape hebben meegekregen lopen als een rode draad door het album heen. Orkest en metal gaan hier op ingetogen wijze hand in hand. Een meditatieve atmosfeer is het uitgangspunt op deze uitgesponnen werkstukken.

Het album staat net als anders weer bol van de details. Neem de orkestrale accenten in A Colony Of Liar Men die verwijzen naar de Broadway aanpak van de latere Savatage en Trans-Siberian Orchestra. De grillige riffs en ritmepatronen geven dit wel een lekker zware ondergrond. Het stevige Mindeater onderscheidt zich door scherpe vocalen van Martin LeMar die bij vlagen herinnert aan een geïnspireerde Matthew Barlow van Iced Earth. Halverwege laat men de strak getrokken metal vieren voor een slimme, welhaast jazzy passage. Ook The Hollow Men drijft op een moddervette riff terwijl de verdere inkleuring de track een veel losser karakter geeft.

In die zin is Tales Of The Future Past op het eerste gehoor een zoveelste Mekong Delta plaat. Maar wie dan verder luistert, zal gegrepen kunnen worden door de vele details en de aparte sfeer die het album uitstraalt. Het is rijk aan slimme arrangementen zonder in te boeten op de schaal van beukende thrashmetal. Mekong Delta is en zal altijd wel een buitenbeentje blijven. Maar wel een buitenbeentje om te blijven koesteren.

Ralph Hubert - Bass

Peter Sjöberg - Guitars

Alex Landenburg - Drums

Martin LeMar - Vocals