Loading...

Memorain - Evolution

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 11-10-2012

Tracklist

01. Nations On Fire
02. Where Hate Lies
03. The Break
04. Circle
05. Misery
06. Rules of Engagement
07. Death Shop
08. Destiny Found
09. A New Era
10. Power Out
11. Scratching the Surface (5th Hour)
12. Methods of the Past

Memorain is opgericht begin 1999 door Ilias Papadakis. Na een aantal demo’s, compilatie- en tribute- platen hebben ze in 2002 hun eerste album Digital Crimes uitgebracht. In 2003 hebben ze samen met James Murphy (Testament, Death, Obituary) hun tweede album White Line opgenomen. Op hun derde album Reduced To Ashes (2006) hebben Nick Menza (Megadeth) en Jeff Waters (Annihilator) meegespeeld.

Nu is hier dan Memorain’s nieuwe album Evolution (dat al in 2011 is opgenomen) met niet de minste bezetting. Naast Ilias Papadakis (gitaar), spelen Gene Hoglan(Testament, Death, Fear Factory etc.) – Drum, Steve DiGiogio (Death, Sadus) – Bas, Chris Valagao (Zimmers Hole) – Zang en Ralph Santolla (Obituary, Deicide) – gitaar mee op dit album. Naast deze geweldenaren spelen ook David Ellefson en Jeff Waters op enkele nummers mee, en verzorgen Tim “Ripper” Owens en Laura Christine voor gast vocalen. David Ellefson heeft ook meegeschreven aan A New Era en Rules Of Engagement; op dit laatste nummer heeft Tim Owens de zang verzorgd.

Alleen met het lezen van deze namen moet bijna elke diehard thrash metal fan wel nieuwsgierig worden, en ik moet zeggen bij die groep voel ik me wel thuis en ben ook aangenaam verrast door deze plaat. Er zijn genoeg leuke dingen te beleven tijdens deze luisterbeurt. De harde schijf heeft met de digitale versie van dit album al vele rondjes gedraaid.

Evolution begint ijzersterk met Nations on Fire, als dit je aanspreekt dan blijf je zeker luisteren. De stijl ligt een beetje tussen oude en nieuwe thrash metal. Where Aate Lies staat bol van agressieve riffs en stuwende drums en is verder een wat standaard thrash nummer. The Break is een nummer dat gebaseerd is op de TV serie Prison Break, Gene Hoglan laat zich hier weer van zijn sterkste kant horen. Wat een drummer. In Circle laat Steve DiGiorgio zich van zijn beste kant horen met stuwende baslijnen; wat uiteindelijk een uiterst technisch nummer is om te spelen. Volgens de info bestaat dit nummer uit wat oude riffs die niet goed genoeg waren, pffff.

Op Rules of Engagement spelen David Ellefson en Tim Owens mee, en dat is te horen. Combineer Memorain, Megadeth en Judas Priest en je krijgt dit. Death Shop is weer een wat standaard nummertje. Destiny Found is ook weer geschreven naar aanleiding van een TV serie, dit nummer is wel het vreemdste van dit album. Maar dit is niet erg om allemaal dezelfde soort nummers te schrijven, dan haken de meeste al snel af met luisteren. Ook op het instrumentale A New Era speelt David Ellefson mee en de solo word door Jeff Waters gespeeld. Dit nummer wordt ook gebruikt als thema nummer voor de Griekse Metal Hammer TV show op MAD TV! Op Power Out laat Gene Hoglan weer eens horen waarom hij een van de beste metal drummers is op deze aardkloot.

Aangezien de meeste muziek en teksten geschreven zijn door Ilias Papadakis, geeft hij zich op Scratching The Surface niet thuis, de muziek is door Steve Di Giorgio en de teksten door Chris Valagao geschreven, en de gitaristen van Future’s End (Christian Wentz en Mark Pattisson) hebben de solo’s ingespeeld. Het nummer Methods Of the Past sluit dit album waardig af.

Ik denk dat dit album een van de grote verassingen is die ik dit jaar heb gehoord, en denk ook dat deze hoog in mijn jaarlijst zal eindigen. Het jammere zal zijn dat de “band” die dit album heeft opgenomen niet in dezelfde samenstelling de optredens zal verzorgen. Hoe geweldig was het niet geweest om dit vijftal aan het werk te zien.