Loading...

Missing Link - Lobotomized

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2018

Tracklist

01. Lobotomized
02. House of Fear
03. Furious
04. Time Bomb
05. All Mine
06. Troublemakers Benefit
07. Devil or God
08. Persistance of Desire
09. Time to Say Goodbye
10. The River's Edge
11. CNN 1995 [bonus]
12. Bad Luck [bonus]

Nadat het Deense thrash-instituut Artillery er rond 1990 - naar later blijkt tijdelijk - het bijltje bij neer gooit, richten de gebroeders Morten en Michael Stützer een nieuwe band op: Missing Link. In de periode 1991 verschijnen twee demo's, debuutalbum When the Door Is Closed (1994), een melige Kerst-EP Merry X-mas Everybody (1995) en een tweede album Lobotomized (1997). Daarna ging het vizier kortstondig weer op Artillery. Het is pas vanaf 2009 dat die band weer met regelmaat albums uitbrengt.

Maar goed, hier ga ik het even hebben over Missing Link, en in het bijzonder over hun laatste album Lobotomized. Dat album werd begin 1997 opgenomen in de beroemde Sweet Silence Studios in Denemarken met Flemming Rasmussen (Metallica, Artillery). Uiteraard is het Vic Records dat dit obscure werkje weer voor het voetlicht brengt. Deze heruitgave bevat als extra twee tracks van de genoemde Kerst-EP, zeldzame foto's en liner notes. Het artwork is voor de verandering eens intact gelaten.

Met drie-vijfde van Artillery in de gelederen (naast de beide broers en gitaristen ook drummer Sven Olsen) zou je verwachten dat de muziek van Missing Link vooral doet denken aan die band. En dat valt juist reuze mee. Missing Link is wat minder primitief, rauw en agressief, minder pure thrash eigenlijk, en gaat nadrukkelijk meer richting krachtige heavy metal. Ook geeft een andere zanger natuurlijk al een heel ander totaalplaatje. Eigenlijk doet het geluid daarmee een beetje Amerikaans aan, in tegenstelling tot Artillery, dat gewoon beenharde Europese thrash produceert.

Nummers als House Of Fear, Devil or God en Troublemakers Benefit zijn zeker de moeite waard om eens gehoord te hebben. Maar echt beklijvende composities heeft Missing Link niet achter gelaten. Heel eerlijk gezegd is deze band slechts een bescheiden voetnoot in de muziekgeschiedenis, en zeker geen ontbrekende schakel.

Niels Skovgaard - Bass, Vocals

Sven Olsen - Drums, Vocals

Morten Stützer - Guitars, Vocals

Michael Stützer - Guitars, Vocals

René Struch - Vocals