Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Monster Magnet - Tab (Re-Issue)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2017

Tracklist

01. Tab
02. 25 / Longhair
03. Lord 13
04. Spine Of God (live)

Van de inmiddels erkende stoner-grootheid Monster Magnet zijn recentelijk de twee oudste albums Tab en Spine Of God opnieuw uitgebracht. Volledig opgepoetst en opnieuw vorm gegeven wordt eer betoond aan albums die begin jaren '90 nog het beginpunt waren voor Dave Wyndorf en consorten. Inmiddels is ook duidelijk wat voor ontwikkeling de band heeft doorgemaakt, want het materiaal dat hier te horen is lijkt nog best verwijderd van waar Monster Magnet uiteindelijk bekend mee is geworden. De band zou later pas echt doorbreken met albums als Dopes To Infinity (1995) en vooral Powertrip (1998). Wie kent niet de over the top video van Space Lord?

Hoewel Tab pas in 1992 het daglicht zag en Spine Of God al een jaar eerder, is het materiaal op Tab het oudste. In de bijgaande liner notes wordt duidelijk dat ook Dave Wyndorf zelf niet meer weet waarom Tab pas na Spine Of God werd uitgebracht. Goh, hoe zou dat nou komen? Ik heb er hier sowieso voor gekozen om Tab voor het voetlicht te brengen. Waarom? Op Spine Of God is beter te horen dat het een 'echt' Monster Magnet album is, waarop Wyndorf meer het voortouw nam, en waarop duidelijker gangbare nummers herkenbaar gingen worden.

Tab daarentegen is het best te beschouwen als 1 lange, weirde psychedelische trip; en in muzikaal opzicht nauwelijks nog te herleiden naar de later bekend geworden Monster Magnet sound. Hier horen we een wilde, verwarde soundscape, opgebouwd met allerlei effecten waarbij je je serieus kunt afvragen hoe dit ooit tot stand is gekomen. Nou ja, eigenlijk weten we dat natuurlijk wel! Titelnummer Tab duurt ruim over het half uur, en is een loodzware, zweverige, hypnotiserende en vooral hallucinerende trip langs muzikale waanzin. Van wat ik ken komt een band als Hawkwind dichtbij qua geluid; spacerock is dan ook letterlijk een passende benaming.

Ik verbaas me er bij beluistering opnieuw over dat ik deze 32 minuten zo gemakkelijk kan uitzitten. Volkomen nuchter of onder invloed van een milde alcohol-roes blijkt hierin geen relevant verschil te maken; ik vind dit echt enorm gaaf. Ik zou me zelfs bijna zorgen gaan maken over mijn geestelijke gesteldheid, dat ik deze bizarre trip zo gemakkelijk kan behappen.

De fascinatie van de band voor geestverruimende middelen en andere ruimtelijke aspecten komt hier dus optimaal tot uiting. 25 / Longhair duurt weliswaar 'maar' twaalf minuten, maar doet qua tripgehalte niet onder voor de voorganger. Het blijft tripperige waanzin. De live-versie van Spine Of God vind ik dan niet echt meerwaarde hebben, vooral de (opname)kwaliteit is aan de magere kant. Ik verwijs dan liever door naar het desbetreffende album, waarop zo veel meer fraais te horen is.

Ik zou Tab aanraden aan iedereen die wil weten waar de term stoner nou eigenlijk aan refereert. Al raad ik zeker niemand de levensstijl van Dave Wyndorf aan. Geestverruimend is leuk, zelfdestructie niet. Subtiele verschillen....

Dave Wyndorf – Guitar, Vocals

John McBain – Guitar

Joe Calandra - Bass

Jon Kleiman - Drums

Tim Cronin - Bass, Vocals, Drums