Loading...

Mos Generator - Shadowlands

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2018

Tracklist

01. Shadowlands
02. The Destroyer
03. Drowning In Your Loving Cup
04. Stolen Ages
05. Gamma / Hydra
06. The Blasting Concept
07. Woman Song
08. The Wild And Gentle Dogs

Shadowlands is alweer het achtste studioalbum van de Amerikaanse hardrockband Mos Generator. Deze band heeft op hun albums, in een bestaan van inmiddels bijna twintig jaar, een herkenbaar geluid achter gelaten. Stevige heavy rock, diep geworteld in de jaren zeventig, met als hoofdbestanddeel de almachtige riff.

Dat het gitaarwerk het bandgeluid bepaalt is natuurlijk helemaal niet vreemd, Mos Generator is immers gewoon de band van gitarist, zanger en componist Tony Reed. De ritmesectie lijkt redelijk inwisselbaar, al is die hier voor de verandering ongewijzigd gebleven ten opzichte van de voorganger. Never change a winning team lijkt het devies; al betekent dat niet dat alles hier zo maar bij het oude blijft.

Het album gaat vertrouwd van start met het titelnummer Shadowlands, opgevolgd door The Destroyer, dat in een verrukkelijke groove voorbij komt gedenderd. Hoewel 'de riff' nog altijd belangrijk is, gaat Reed toch ook regelmatig los in leads en korte solo-stukjes die we niet helemaal van de band gewend zijn. Het geeft het totaalplaatje toch net een ander gevoel mee. De nummers zijn minder rechttoe rechtaan beukend, maar neigen nog meer naar de jaren '70 rock met ruimte voor de instrumentatie en muzikale krachtpatserij.

Dat komt vooral tot uiting in langere track als Stolen Ages (waarbij ik regelmatig aan een nummer van 7 Zuma 7 moet denken, ik weet zo niet welke) en afsluiter The Wild And Gentle Dogs. Een lekkere uitgerekte opbouw geeft de muziek dan een wat psychedelisch, proggy tintje mee. Raakvlakken zijn er dan met bands als King Crimson of Pink Floyd, vooral in die ingetogen afsluiter.

Door middel van subtiele toevoegingen weet Mos Generator een herhalingsoefening te voorkomen. Met behoud van de herkenbare elementen horen we dan ook een band die zichzelf blijkbaar blijft evalueren, en waakt voor gemakzucht. Het levert in de vorm van Shadowlands een zeer onderhoudend, vertrouwd klinkend en lekker beluisterbaar album op. Rockend en groovend met een twist.

Tony Reed - guitar, vocals, keyboards

Sean Booth - bass

Jon Garrett - drums