Loading...

Mutank - W.H.A.T.S.T.H.A.T

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-08-2017

Tracklist

01. L.I.F.E.
02. I.D.I.O.T.
03. P.O.P.U.L.O.U.S.
04. F.O.G.
05. D.E.A.T.H.

Mutank is een Canadese thrash metalband die in 2013 voor het eerst voor het voetlicht trad middels een demo. In 2014 werd deze opgevolgd door het (digitale) mini-album M.E.C.H.Metal, waarop de Canadezen naast thrash metal hun voorliefde betuigden aan de ouderwetse crossover. Het werd vervolgens een paar jaar wat stiller rond de band, maar anno 2107 zijn ze weer helemaal terug met een nieuwe EP: W.H.A.T.S.T.H.A.T.

Dat humor ook een belangrijk wapen is van Mutank blijkt uit de uitleg die de band geeft voor de albumtitel:"We Have Alotta' Thrash Songs That Have Abbreviated Titles". Dat grapje wordt verder niet doorgetrokken naar de songtitels, die dus eigenlijk gewoon de titels zijn waarbij de puntjes overbodig zijn. Althans: ik vind het in de teksten niet terug.

Wel zeer puntig zijn de nummers, die kort maar krachtig zijn. Zeer tekenend voor de thrash/hardcore crossover, net als de eenvoud van de tracks. Ze zijn dus naast kort en krachtig ook fel, snel, en pakkend; waarbij ik er van overtuigd ben dat ze de liefhebber vanaf het eerste moment zullen aanspreken. De thrash haalt de invloeden uit de Bay Area, waarbij de zang een beetje naar Dave Mustaine neigt. Niet storend, wel doeltreffend qua herkenbaarheid van de muziek, die nadrukkelijk refereert aan het old school gevoel.

Uitzondering is nummer vijf D.E.A.T.H., dat maar liefst drie minuut 50 van het totaal van de tien minuten inneemt. Het is een dappere poging om een meer afwisselend thrash-nummer te produceren, waarbij ik al snel concludeer dat deze afwisseling me wel bevalt. Wanneer de band daar op voort weet te borduren wil ik wel meer horen van Mutank.

Stephen Reynolds – Vocals, Bass

Ahmed Daas – Drums

Costa Skoulikas – Guitar

Lee Whiskey – Guitar