Loading...

My Propane - Antidote

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 27-01-2019

Tracklist

01. Pavkovic
02. Medusa
03. A Dog Is A Dog Is A Dog
04. Russian Pile - Up
05. Final Call
06. Hole
07. Broken Bone
08. Before You Are Dead
09. Seconds
10. Tightrope
11. The End

My Propane omschrijft zichzelf als alternatieve metalband en Antidote is hun tweede album. De Nederlandse band deelde de planken met o.a. VUUR en de reacties daarop waren van wisselende aard. Dat heeft vast te maken met het gegeven dat het repertoire wat tijd nodig heeft om in te dalen. Want dat is in het geval van Antidote zeker aan de orde. Met alternatief bedoelt de band vast de indie-achtige uitstraling van het geheel. Maar dat betekent niet dat we met een stelletje kampvuurtokkelaartjes te maken hebben.

Als Pavkovic uit de startblokken schiet om het bal te openen, horen we al direct een keur aan invloeden die tussen grunge uit de jaren '90 en de progressievere metal van een band als Tool laveren. Het ongemakkelijke ritme maakt het zo dat ik me afvraag wat er met een band als Watchtower was gebeurd als ze de jaren '90 hadden overleefd. De gelaten zangstijl van vocalist Valerio zorgt voor het oprechte randje dat altijd aan dit type muziek kleeft. Geen fratsen verder. Laat dat maar aan de rest van de band over.

Want er wordt ondanks de grungy uitstraling verder niet gepiekerd over lange, slepende nummers die we altijd bij Alice In Chains en Soundgarden tegenkwamen. Regelmatig komt er wat agressie om de hoek kijken en dan gaat het tempo omhoog en worden er ook flink vurige riffs in het rond gestrooid. Let eens op het verbeten Before You Are Dead en het sprankelende Tightrope. Dat zijn echt nummers die spanning en avontuur herbergen.

A Dog Is A Dog Is A Dog is ook zo'n nummer dat er door de ietwat mysterieuze sfeer wat boven uit steekt. Dat komt met name door het fraaie basspel, en ook de zanger die hier wat uit zijn comfortzone komt en lekker begint te belten. De korte verstilde stukjes zijn er om de contrasten aan te geven.

Antidote is een avontuurlijk album geworden. Het heeft spanning, diversiteit, vakmanschap en een bult emotie aan boord. My Propane weet allerlei alternatieve rock- en metal-invloeden er met de haren bij te slepen en er op coherente wijze een eigen draai aan te geven. De productie was in handen van Joost van den Broek (ex-After Forever) en die heeft de plaat een fraaie warme, organische klank meegegeven. Heel naturel en zonder poespas. En dat is de extra kers op de taart.

DJ van Zon - Bass

Jord Otto - Guitar

Remon Masseling - Drums

Valerio Recenti - Vocals

Frank Schiphorst - Guitar