Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Nervosa - Downfall Of Mankind

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-06-2018

Tracklist

01. Intro
02. Horrordome
03. Never Forget, Never Repeat
04. Enslave
05. Bleeding
06. …And Justice For Whom?
07. Vultures
08. Kill The Silence
09. No Mercy
10. Raise Your Fist!
11. Fear, Violence And Massacre
12. Conflict
13. Cultura Do Estrupro
14. Selfisch Battle [bonus]

Voor het thrashende Braziliaanse damestrio Nervosa heb ik al een zwak sinds hun eerste album Victim Of Yourself (2014), en de paar keer dat ik de band live heb zien spelen. Vooral het aanstekelijke fanatisme van bassiste en zangeres Fernanda Lira spreekt me daarbij enorm tot de verbeelding. Aan haar enthousiaste podiumpresentatie kan menig collega een puntje zuigen. Na Agony (2016) is het opnieuw twee jaar verder tijd voor album nummer drie: Downfall Of Mankind.

Rauwe energie, intensiteit, maatschappij-kritische teksten en pretentieloos muzikaal vermaak, samengebald in beukende en groovende moderne thrash metal. Dat lijkt me wel een adequate omschrijving voor Nervosa. No-nonsens thrash noemen de dames het zelf ook wel, en daar valt zeker iets voor te zeggen. Al haast ik me er wel aan toe te voegen dat de teksten geen nonsens zijn, en bij vlagen wel degelijk inhoud hebben. Zoals zo veel Zuid-Amerikaanse metalbands ziet ook Nervosa dat in het thuisland niet alles van een leien dakje gaat op politiek, economisch en sociaal vlak. Dat verklaart naar mijn mening ook de volhardende en intense houding van dergelijke bands, waaronder dus ook Nervosa.

Rauw en ongetemd klinkt wat meer vrouwonvriendelijk dan ik het bedoel, maar toch zijn dat de termen waar ik aan moet denken bij de metal van Nervosa. De basis is nog altijd vrij simpele, ziedende en stampende thrash, met felle gemene riffs, een groovende bas en akelig snel drumwerk, waarbij ook een blast niet geschuwd wordt. Tempowisselingen en stukjes groove worden - net als sporadische gitaarsolo's - functioneel ingezet; aan de spreekwoordelijke gezonde dosis melodie heeft de band een broertje dood. De intrinsieke emotie is boosheid, en dat zullen we als luisteraar weten ook!

Doeltreffend is dan ook een ander woord dat op de muziek van Nervosa van toepassing is. Ik heb zelf het idee dat de inmiddels opgedane live-ervaringen er voor hebben gezorgd dat het trio steeds beter weet waar het toe in staat is. De opwaartse lijn die met voorganger Agony werd ingezet ten opzichte van het debuut, wordt wat mij betreft dan ook sterk doorgetrokken. Toen constateerde ik al dat steeds meer stiekeme death metal-elementen in de muziek slopen, ook dat wordt hier voortgezet (Horrordome, Never Forget Never Repeat, No Mercy). Met als voornaamste pluspunt: afwisseling.

En dat is nodig ook, want met veertien tracks en een speelduur van richting de vijftig minuten is Downfall Of Mankind een flinke zit voor zo'n intense thrashplaat. Misschien had het album met een paar tracks minder gekund, want eerlijk gezegd vind ik ze ook niet alle veertien even sterk. Als totaalplaatje overtuigt Nervosa echter nog steeds wat mij betreft, dus wanneer ze in de buurt komen spelen zal ik er zeker weer bij zijn!

Fernanda Lira - zang, bas

Prika Amaral - gitaren, zang

Luana Dametto - drums