Loading...

NevBorn - Daídalos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-11-2017

Tracklist

01. Daídalos

NevBorn is een band uit Zwitserland die na een paar demo's in 2015 debuteerde met Five Horizons. Voor mij was de band tot nu toe een onbekende. De opvolger van het debuutalbum heb ik hier nu voor me liggen: het is een EP geworden met daarop één track van achttien minuten: Daídalos. Mijn kennismaking met NevBorn.

Daedalus (hier: Daídalos) was in de Griekse mythologie de vader van Icarus, en degene die de vleugels voor zijn zoon fabriceerde die daarmee zijn ondergang tegemoet vloog. Icarus sloeg de wijze raad van zijn vader in de wind om de gulden middenweg te volgen, en werd onder diens ogen verzwolgen door de golven. Dit is dan ook het thema van het nummer Daídalos.

Het valt niet mee om de muziek van NevBorn in een paar worden te omschrijven. Het is een soort van post-rock/metal met progressieve trekjes. Het is vooral muziek die het moet hebben van de intense insteek, en inwerkt op diverse emoties. Raakvlakken zijn er met bands als Cult Of Luna en Isis, maar ook The Ocean of Porcupine Tree; en misschien wel When Icarus Falls, zeg ik met een knipoog. Het is sombere, gedragen muziek, die gebracht wordt met veel passie. Dat vertaalt zich naar een breed palet van klanken, variërend van atmosferisch getokkel tot heavy riffs; en emotievolle zanglijnen tot wild gekrijs. Van rustige soundscape-fragmentjes tot agressieve passages a la sludge of post-metal.

Dromerige passages en agressievere stukken gaan hand in hand, en klinken hier op Daídalos als een logisch geheel. Dynamiek ten voeten uit, waardoor je als luisteraar langs verschillende emoties wordt meegesleept. Ik zou zeggen: neem er de tijd voor, want dit is echt heel mooi gedaan!

Matthieu Hinderer - Gitaar, zang

Nicholas Huguenin - Drums

Brice Geiser - Bas

Mathieu Rubi - Gitaar

Alain Gualandris - Gitaar