Loading...

Nicarus - Coal People Coal Puppets

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-01-2021

Tracklist

1. We Can See Their Lies
2. Are You Afraid To Die Alone
3. The Architect of Grime
4. Coal People Coal Puppets
5. With Storms We Thrive
6. The Stuff You Pack When You Are A Time Traveler

Hoewel de populariteit van rock in Israël de afgelopen decennia gestaag is afgenomen, zijn er nog steeds liefhebbers die naar voren komen met een nieuwe kijk op de verschillende onderdelen van het genre, vooral aan de donkere kant van de medaille. Een van die getalenteerde personen is Tali Green, die in 2015 de band Nicarus oprichtte. Na het succes van haar debuut-EP Holy Sun Father Spirit uit 2019, ziet 2021 de realisatie van de langspeler Coal People Coal Puppets. Volledig door haar geschreven, geproduceerd, opgenomen, gemixt en gemasterd (slechts voor het drumwerk is hulp ingeschakeld) mogen we mevrouw Green gerust een multi-talent noemen.

Het door Nicarus gekozen geluid werd geboren door een hoop experimenten, resulterend in een prettig-smerig geluid dat ergens op de loer ligt in de sferen van sombere alternatieve rock, grunge, elementen van donkere pop en wat vleugjes doom en sludge. Dat klinkt als een allegaartje, maar dat is het eindresultaat zeker niet. Wel zijn er behoorlijke verschillen te horen in de muzikale invulling van de diverse tracks. Vergelijk het bijna zoete begin van opener We Can See Their Lies maar eens met het sludgy titelnummer Coal People Coal Puppets bijvoorbeeld. De samenhang wordt mijns inziens behouden door de donkere atmosfeer en het stemgeluid van Tali.

Al variëren die vocalen binnen verschillende nummer enorm, toch zijn ze duidelijk afkomstig van dezelfde persoon; van delicaat en ademend tot onaards geschreeuw. Het gitaarspel varieert van nette, bijna bluesachtige patroontjes, tot serieus zware riffs. Ook de composities verschillen onderling behoorlijk van elkaar, in lengte, in aanpak. Van popachtige, gestructureerde, compacte liedjes tot lange, donkere nummers met zware thema's (The Architect of Grime, Coal People Coal Puppets). Vooral die laatste twee spreken me enorm tot de verbeelding.

Als conclusie kom ik tot het gevoel dat Coal People Coal Puppets vooral een beklemmende luisterervaring is. Hoe zeer Tali Green de luisteraar ook wil betoveren met haar lievige stemgeluid, de uitkomst is telkens even grauw en somber. En laat ik dat juist prachtig vinden.

Tali Green - guitars, bass, vocals

Rom Gov - drums