Loading...

Nihilo - Doom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2018

Tracklist

01. Abuse Of Confidence
02. Death Prevails
03. Deception Of Existence
04. Fueled By Suspicion
05. Orange Hazard
06. Menace Of Wrath
07. Deceptive World
08. Antichrist
09. Doom

Het Zwitserse Nihilo brengt met Doom hun derde album uit, opvolger van Concordia Perpetua (2010) en Dum Spiro Spero (2014) en een handvol EP's door de jaren heen. Deze band blijkt al sinds 2003 te bestaan, maar is mij volledig onbekend.

En na beluistering van Doom begrijp ik wel dat deze band nog geen hoge ogen heeft gegooid. Hun old school death metal is weliswaar best te pruimen, maar hangt van clichés en toevalligheden aan elkaar. Afwisselend qua tempo worden de tracks er doorheen geramd, met op gezette tijden - lees: op de voorspelbare momenten - een uitgekiende vertraging, of een beukende doomy passage, of anderszins een break (Death Prevails). Of juist een welkome versnelling, zoals opener Abuse Of Confidence laat horen. Al had die versnelling juist hier niet gehoeven wat mij betreft, ik vond het onheilspellende van de lome sfeerzetting wel aangenaam.

Het valt me sowieso op dat een aantal tracks wel erg kort zijn, de negen duren gezamenlijk maar een goed half uur. De kortste nummers zijn dan ook exemplarisch voor de 'van dik hout zaagt men planken'-metal. Dat die no-nonsens-aanpak goed kan uitpakken laat bijvoorbeeld het vlotte Orange Hazard goed horen. Afsluiter en titelnummer Doom valt op met z'n lengte van zes minuten, dus ik hoop maar dat die de opbouw van het album eer aandoet. De titel vind ik in elk geval alvast veelbelovend.

Helaas weet Doom - de track - niet boven de rest van de composities uit te steken. Typisch geval van te hoge verwachtingen. Nihilo volhardt in hun stijl van death metal uit het boekje, dat al door zovele anderen is gelezen in de loop der jaren. Het doorzettingsvermogen van Nihilo vind ik te prijzen, maar ik denk niet dat de band ooit nog eens serieus gaat doorbreken. Daarvoor vind ik hun muziek te weinig bijzonder of eigen. Degelijk vind ik het meest positieve woord dat ik hier op kan plakken.

Ragulan Vivekananthan - Vocals

Adrian Rohr - Bass

Nils Hugi - Guitars

Damiano Fedeli - Drums

Marco Kessi - Guitars