Loading...

Noctem - Exilium

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 12-07-2014

Tracklist

01. Enuma Elish
02. Apsu Dethroned
03. Decrepit Human Kingdom
04. Tiamat's Crown
05. The Rising Horns
06. Halo of Repugnance
07. Egregor
08. The Splint of Destinations
09. Eidolon
10. The Adamantine Doors

April 2001 staat op de kaart als de begindatum van deze Spaanse extreme metalact. Echter duurde het tot 2007 eer de richting concreter verlegd werd naar de blackened death metal van vandaag de dag. Na de eerste demo Unholy Blood uit 2002 en een zelf geproduceerde live MCD uit 2004 vond een flinke herstructurering plaats van de line-up. In 2007 was het dan tijd voor de nieuwe demo God Among Slaves die goed werd ontvangen door zowel metalliefhebbers als de online media en zette de deur wagenwijd open voor vele tours door heel Europa. Na de debuutplaat Divinity en het zeer goede ontvangen vervolg Oblivion, is de tijd daar voor chapter drie getiteld Exilium.

Met een deels op je zenuwen werkend pianodeuntje dat normaal gesproken een achtervolgingsscène uit de gemiddelde horrorfilm ondersteunt, opent Enuma Elish op klassieke wijze. Direct hierop volgend blast Apsu Dethroned je compromisloos op een bult met een wervelstorm aan drumgeweld. Waar de ene gitaar een vlaag aan akkoorden doet voorbij waaien, speelt de andere gitaar hier een loopje doorheen. Dit nog even aangevuld met een koor op de achtergrond om het epische karakter kracht bij te zetten en je hebt een goed gevuld geheel dat over het hele album overeind blijft.

De leadpartijen die soms wat Oosters aandoen zijn erg vermakelijk, net als de erg brute death metal riffs en zeer sterke melodieën. Wanneer de akoestische gitaren van zich doen horen zoals in Halo Of Repugnance, is dit op een ideaal moment om de rust te laten inzinken. Hierop perfect aansluitend wordt het geheel akoestische Egregor van stal gehaald.

Qua geluid is het geheel mooi op elkaar afgesteld waardoor alles als een mooi geheel door de mix knalt. Wel is de vocale stijl wat clichématig al past dit wel weer prima bij het muzikale karakter. Op lange termijn klinkt het echter vrij monotoon. Ook minder te spreken ben ik over het artwork waarop een bezeten gothic chick/dude staat afgebeeld met een rottende linker klauw in de lucht stekend. Helaas spreekt dit mij weinig tot de verbeelding en ook drukt het niet bepaald een mooie stempel op het muzikale deel.

Noctem brengt met Exilium een prima combinatie van death en black metal die op juiste momenten theatraal, melodieus en catchy weet te zijn. Elke liefhebber van extreme metal vindt op dit schijfje dan ook wel iets van zijn/haar gading.

Exo - Guitars

Beleth - Vocals

UI - Bass

Vhert - Drums

Nekros - Guitars