Loading...

Nyx Aether - Entering Into Rebirth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-10-2012

Tracklist

01. In Memoria (Instrumental)
02. The Grand Transformation
03. Bittersweet Illusion
04. Consequence Of Purity
05. Silence Of The Night
06. Redemption (Instrumental)
07. Flight Of The Spirits
08. Dances Of Death
09. Nibiru's Return
10. Anima In Omne Tempus (Instrumental)

Nyx Aether begon als concept in het jaar 2010, toen zangeres Mylene haar muzikale aspiraties wilde vertalen naar effectief eigen muziek creëren. Het thema van de muziek zou worden geconcentreerd rond het heidendom, occultisme, de ontdekkingsreis er naar toe en de invloed ervan op iemands leven. Het project kreeg een concretere vorm met de ontmoeting met Tom De Wit en zijn Layered Reality Productions. Ze besloten samen serieus werk te maken van het ruwe materiaal, en binnen een paar maanden was er het basisconcept van Entering Into Rebirth, dat uiteindelijk op 1 oktober in albumvorm op de wereld is losgelaten. Op dit moment is Nyx Aether nog enkel een studioproject, maar er zijn plannen om een complete band op poten te zetten en daarna gezamenlijk te gaan werken aan nieuw materiaal.

Tot zover doen we het dus met Entering Into Rebirth, een album dat donkere sfeervolle muziek belooft die door de scheppers wordt omschreven als 'Symphonic Dark Metal'. Symfonisch: check; donker: check; metal: zeker; de omschrijving is ondergeschikt aan hoe je zelf als luisteraar de sfeer ervaart lijkt me. Voor sfeervolle duistere muziek heb ik sowieso wel een zwak, zeker als het niet te voorspelbaar klinkt. Ik vind het al lang best dat er niet voor de voor de hand liggende en 'goedkope' term female fronted gothic en weet ik wat voor andere bla bla is gekozen. Want behalve symfonische zijn er bijvoorbeeld ook progressieve en (inderdaad, ook) gothic elementen te benoemen.

Met het kalme instrumentale In Memoria steekt het album rustig van wal. Wanneer The Grand Transformation begint belooft het een progressieve wandeling te worden langs nog niet al te plat getreden paden. Deze lange track klinkt veelbelovend, is afwisselend, bevat veel instrumentale passages en heeft een lekker duister sfeertje. Na het hele album meermaals gehoord te hebben kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat deze track mijn favoriet is, maar dus ook dat ik vind dat dit niveau verder niet meer gehaald wordt. Nibiru's Return komt nog het dichtst in de buurt en bevalt me ook prima.

Ik wil zeker geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van de afzonderlijke muzikanten of de muziek die ten gehore wordt gebracht. Die mag er namelijk best wezen, maar is niet bijzonder genoeg om uit te steken boven het grote aanbod aan releases van genre/stijlgenoten. De pianopassages, de ijle zang, de afwisseling met de grunt (nee Tom, je bent nog steeds niet m'n favoriete zanger :P, ik blijf consequent), natuurlijk hebben we het vaker gehoord. Sowieso kan het hele album lang me niet boeien wegens gebrek aan afwisseling. Voor een eerste aanzet is er niks mis met Mylenes ideeën, het progressieve aspect van Entering Into Rebirth zie ik dan ook graag bewaard blijven, maar dan graag aangevuld met wat meer variatie, vooral in de (dames)zang, die meteen overheersend aanwezig is op de momenten dat die ingezet wordt..

Mylene van den Weijer – Vocals, Songwriting

Tom de Wit – Guitars, Synths, Programming, Backing Vocals

Martijn Luppens – Bass