Loading...

Obese - Anamnesis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-12-2017

Tracklist

01. Agony
02. Dunderhead
03. Mother Nurture
04. Anthropoid
05. Human Abstract
06. Ymir
07. Behexed
08. Psychic Secretion

Collega Edwin liet ons in de zomer van 2015 kennis maken met de broeierige muziek van Obese middels hun debuutalbum Kali Yuga. Ongeveer twee-en-half jaar later is er dan de opvolger van onze landgenoten: Anamnesis. Nieuwsgierig gemaakt door de lovende woorden over het debuut van mijn gewaardeerde collega besluit ik deze dan maar eens te gaan beluisteren.

En daar kan ik dan moeilijk spijt van krijgen. Obese ronkt en groovet op Anamnesis namelijk dat het een lieve lust is. De mix van heavy rock, stoner, met een toefje sludge is duidelijk niet de spreekwoordelijke streling voor het oor, eerder een stevige mep in je smoel. Dat de band een nieuwe zanger heeft hoor je weliswaar, maar dit betekent geenszins een achteruitgang ten opzichte van de voorganger. Meteen in opener Agony horen we dat 'nieuweling' Vladimir Stevic (Pene Corrida) zorgt voor een wat meer melodieuze touch in het totaalplaatje, die zeker niet misstaat.

Ook nummers als Anthropoid en Ymir hebben zo hun aanstekelijke momentjes. Dat hindert totaal niet, want voor de rest krijgen we gewoonweg heerlijk lompe muziek voorgeschoteld. Lekker voor de afwisseling dus dat dit soort nummers bij vlagen aan de wat poppy kant van bijvoorbeeld Queens Of The Stone Age doen denken.

Zolang Obese daarnaast maar verwoestend ruig blijft uithalen zoals in bijvoorbeeld Mother Nurture en afsluiter Psychic Secretion kan de band bij mij niet veel verkeerd doen. Of neem het dreigende en tragere Human Abstract, ook een heerlijke track die zowel sleept, beukt als groovet. Sowieso blijft die groove constant belangrijk, of in elk geval een rode draad; prettig dat de band dat voor ogen blijft houden.

Nederland heeft een naam hoog te houden op stoner-gebied, Obese draagt daar een welkom steentje aan bij. Groove on!

Lennard Post - drums

Quirin Wijgers - bas

Idde van Zetten - gitaar

Vladimir Stevic - zang