Loading...

Obtruncation - Sanctum Disruption, Sphere of the Rotting

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2018

Tracklist

01. The Initiation
02. Aroused by the Deceased
03. Sanctum's Disruption
04. Witch From Akyrz
05. Pernicious Saviour
06. Church of Delusion
07. Witch From Akyrz
08. Mutual Hatred
09. Things That were and Shall be Again
10. Obtruncation
11. Repudiated Angel
12. Aroused by the Deceased (live)

Voordat de heren van Obtruncation in 1997 debuutalbum The Callous Concept uitbrachten, hadden ze al twee demo's op hun naam staan. Net als het genoemde album heeft het Vic Records behaagd om ook Sanctum Disruption (1991) en Sphere Of The Rotting (1992) opnieuw voor het voetlicht te brengen, deze keer samengebracht op 1 CD.

Voor deze gelegenheid is het geluid van Sanctum's Disruption wat opgeknapt en opnieuw gemixt, terwijl demo Sphere Of The Rotting volledig geremasterd is. Extra's zijn er ook hier, zoals een live versie van Aroused By The Deceased, en de toevoeging van een intro, The Initiation, dat stamt van dezelfde opnamesessie als de tweede demo. En ook hier mogen de achtergrondverhalen en de foto's uit de oude doos niet ontbreken natuurlijk. Overigens zijn de twee demo's in omgekeerde chronologische volgorde op CD gezet; het oudste werk hoor je dus als laatste.

Het is me inmiddels gebleken dat het merendeel van de demo-nummers (in geremixte versies) later ook op debuutalbum The Callous Concept zouden verschijnen; sterker nog, op The Callous Concept blijken dan uiteindelijk maar vier nieuwe nummers te staan. Op het album is de kwaliteit in technische zin wat verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke opnames, maar het verschil vind ik vooral dat de sfeer nog een stuk donkerder overkomt op de demo-versies van de verschillende nummers. Een nummer als Aroused By The Deceased raakt bij vlagen bijna aan black metal, zo smerig klinkt die track. Wat daarbij uiteraard helpt zijn die heerlijke old school galm-effecten op de stem, en de wat gruizige productie.

Het is dan maar net waar je als liefhebber de voorkeur aan geeft. De charmes, sentimenten en de rauwe, bijna onschuldige benadering van de demo's hebben onmiskenbaar z'n aantrekkingskracht, terwijl de technisch superieure aanpak zoals op het album te horen is natuurlijk ook z'n voordelen heeft. Ik ben een liefhebber van het eerste, moet ik in dit geval bekennen. Mijn conclusie blijft hoe dan ook hetzelfde, ook aan de hand van de demo's: Het is me een raadsel waarom Obtruncation niet zo bekend is geworden als veel collega-bands met een vergelijkbare muzikale insteek uit dezelfde periode.

tracks 1-6

Martin Steigenga - Drums

Luc van Ravels - Gitaar

Frank Dronkers - Gitaar

Lawrence Payne - Zang

Arjan Meerkerk - Bas

tracks 7-12

Martin Steigenga - Drums

Luc van Ravels - Zang, Gitaar

Roeland Boot - Bas

Frank Dronkers - Gitaar