Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Oceans Of Slumber - The Banished Heart

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 21-04-2018

Tracklist

01. The Decay of Disregard
02. Fleeting Vigilance
03. At Dawn
04. The Banished Heart
05. The Watcher
06. Etiolation
07. A Path to Broken Stars
08. Howl of the Rougarou
09. Her in the Distance
10. No Color, No Light
11. Wayfaring Stranger

Het verhaal van Oceans Of Slumber begon in 2011 in het Amerikaanse Texas. Het debuut verscheen vier jaar later en leek vooral een ode te zijn aan de fameuze UK death doom scene uit begin jaren '90. Onlangs verscheen het derde album dat als titel The Banished Heart meekreeg. Het is een album waar opnieuw eer wordt bewezen aan de eerder genoemde scene, maar waar ook vooral ruimte is voor van alles en nog wat maar bijdraagt aan een beladen sfeer.

The Banished Heart wordt meer dan ooit gedragen door zangeres Cammie Gilbert. Haar soulvolle zangstijl is iets wat je niet snel tegenkomt in het genre. Dat is wennen maar blijkt gaandeweg toch ook vooral een wapen te zijn van van Oceans Of Slumber. Geen ijle vrouwelijke gothic vocalen maar een rijk gekleurde stem die je op loepzuivere wijze aan de hand mee neemt door het melancholische muzikale landschap dat op The Banished Heart geschetst wordt.

Opener The Decay Of Disregard is een vrij traditioneel doomstuk met haar uitgesponnen gitaarharmonieën en riffs. Een druilerige herfstsfeer is snel opgetuigd. Enkel een incidentele blastbeat schudt de boel even op. Het navolgende Fleeting Vigilance geeft ook ruimte aan de grunts van Keegan Kelly die het duet met Cammie aangaan. At Dawn start alweer een stukje trager en leunt daarbij op een ongemakkelijk ritme om vervolgens in een onvervalste polka te ontaarden. Zo verandert een schone treurballade ineens in een klein deathmetalfeestje.

Het ingehouden titelnummer is er om de de talenten van Cammie Gilbert nog eens te etaleren. Van sinister debiterende start schiet ze de hoogte in en durft ze voor emotie te kiezen in plaats van stembandakrobatiek waar zoveel moderne zangeressen van zich te buiten aan gaan. En de muziek zelf? Ja die draagt haar vocalen fantastisch. Met mooie subtiele piano-akkoorden, subtiele riffs en soepel lopend drumwerk. De minuten vliegen snel voorbij. Enkel de lukraak opduikende blasts voegen niet heel veel toe aan het geheel daar de rest gewoon in het slepende tempo van het thema blijft hangen.

Oceans Of Slumber is en blijft schatplichtig aan de oude My Dying Bride, Anathema en Paradise Lost. Maar met de keuze om Cammie Gilbert een hoofdrol te geven, weet de band zich danig onderscheiden van de rest. Zo is The Banished Heart een mooie emotionele, melancholische reis geworden die absoluut gehoord mag worden.

Keegan Kelly - Bass, Vocals

Dobber Beverly - Drums, Keyboards

Anthony Contreras - Guitars, Vocals

Sean Gary - Guitars, Vocals

Cammie Gilbert - Vocals