Loading...

October Noir - Fate, Wine & Wisteria

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2021

Tracklist

01. Fate
02. Windows
03. Reverence (Make You Love)
04. Effigy
05. Wine
06. Persephone
07. Serendipity
08. Wanderlust
09. Cradle the Monster
10. Wisteria
11. Sistinas
12. Proverbs
13. Goodbye Black Bird

Sinds 2016 maakt October Noir (afkomstig uit het zonnige Florida!) originele nummers en covers, trouw in de geest van Type O Negative. Geboren uit een verlangen om een leegte te vullen die lang niet is gevuld voor rouwende fans, is de muziek van October Noir een echo van de erfenis van iemand van voorbij de sluier. Na het tragische overlijden van Peter Steele en het daarmee gepaard gaande einde van Type O Negative, wil de band de fakkel van zijn iconische muziek naar de volgende generatie dragen als de eerste echte discipelen van Negativisme. De band heeft tot nu toe twee albums en zes cover-singles (niet alleen vaan Type O Negative) uitgebracht. Op 22 september 2021 heeft de band een derde album aan hun repertoire toegevoegd: Fate, Wine & Wisteria.

Toen October Noir op deze manier aan me gepresenteerd werd, was ik in eerste instantie bang voor slechte plagiaat, of platte namaak. Het eerste nummer dat ik hoorde was een cover van Love You To Death, die op uiterst adequate en smaakvolle wijze bleek uitgevoerd. Na het beluisteren van de eerste paar eigen nummers was ik echt met stomheid geslagen. Ik heb nog nooit een band gehoord die de sfeer van Type O Negative zo goed weet te grijpen, en nog meer bijzonder: als twee druppels rode wijn in alles lijkt op z'n origineel. Behalve dan het uiterlijk van de bandleden. Inclusief de zang is October Noir nauwelijks te onderscheiden van Type O Negative in hun hoogtijdagen in de jaren '90 - meer bepaald: het October Rust album. Inderdaad, de bandnaam gaf het deels al weg.

Wat ik vooral heel knap vind, waar ik van onder de indruk ben, is dat de muziek van October Noir enorm geloofwaardig klinkt. Dit is geen goedkope na-aperij, maar oprechte verering. Dit klinkt zo echt, zo authentiek. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat dit kon. En geloof me: ik ben een enorme Type O - fan. Welke van de acht composities je ook neemt - Fate, Wine en Wisteria zijn drie intermezzo's - ze zitten allemaal even prachtig in elkaar, en zijn atmosferisch enorm sterk. De donkere romantiek sijpelt uit elke noot, echt elk nummer weet me te raken.

Ik raad Type O - fans absoluut aan dit eens te checken. En ja, dan kan het twee kanten op. Ik weet niet of ik er over een tijdje nog hetzelfde over denk, maar op dit moment overheersen enerzijds de verwondering, en anderzijds de goedkeuring! Hieronder hoor je October Noir's versie van Love You To Death - dit trekt je over de streep, of juist niet ....

Daniel Bryant - Drums

Tom Noir - Vocals, Bass

Doug Lane - Guitars

Justin Thompson - Keyboards