Loading...

Oh Hiroshima - Oscillation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-10-2019

Tracklist

01. Neu
02. A Handful of Dust
03. Simulacra
04. Moderate Spectre
05. Darkroom Aesthetics
06. In Solar
07. Molnet

Achter een bandnaam als Oh Hiroshima verwachtte ik eerlijk gezegd geen (Zweeds) postrock-trio. Evengoed is dat precies wat het is. Net zo min zou je verwachten dat een dergelijke band onderdak vindt bij Napalm Records, dat toch duidelijk meer gericht is op 'echte' metal. Oscillation is denk ik het derde album van dit gezelschap, maar pas mijn kennismaking.

Blijkbaar was Oh Hiroshima tot vorig jaar een kwartet, want toen verliet mede-oprichter en gitarist Leif Eliasson de band. Ik heb geen idee of dat van invloed is (geweest) op het bandgeluid. Een tweede gitarist laat zich op het album echter niet missen. Natuurlijk kan dit in de studio goed gecompenseerd worden door een enkele gitarist, daarnaast horen we ook een spaarzame invulling of compensatie door middel van toetsen en/of strijkers (zoals de cello in In Solar laat horen).

De postrock van Oh Hiroshima is van de dromerige soort. Oscillation is gemasterd door Magnus Lindberg, gitarist/percussionist van Cult of Luna, en dat geeft al wel een hint van welke kant het op gaat met de muziek. De gitaar-lagen zijn op virtuoze wijze op elkaar geplakt, waarbij herhaling - ook in de ritmesectie - tot kunst wordt verheven. Zalvende vocalen zorgen - voor zover nodig - voor een nog meer rustgevend gevoel.

Ik vind het knap hoe zulke orenschijnlijk (dat is geen woord, ik weet het, maar je snapt wat ik bedoel) eenvoudig klinkende muziek toch voor kippenvel kan zorgen. De muziek is meeslepend, emotievol; wanneer je daar voor open staat zal dit je ook echt raken. Verwacht hier geen knallende muziek, maar juist klanken die keihard binnen komen vanwege de intrinsieke intensiteit. Gevoel en sfeer, daar draait het hier om.

Jakob Hemström - zang, gitaar

Oskar Nilsson - drums

Simon Axelsson - basgitaar