Loading...

Oorsuys - Chiron

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-03-2019

Tracklist

01. Willy
02. Manic Queen
03. Chiron
04. Heal Yourself
05. Pyre
06. Sandeman
07. Hangman
08. 2 Chord Song
09. Lion

We embrace the loudness and so should you!

Oorsuys, toen ik die bandnaam zag staan moest ik als eerste even glimlachen, en - vooral vanwege de schrijfwijze - vervolgens direct denken aan een Nederlandstalige black metalband. Daarmee zat ik er uiteraard volledig naast. Oorsuys is wel een nieuwe band, laat ik ze maar even voorstellen.

Het blijkt te gaan om een band uit Arnhem, voortgekomen uit de band Nefalem. Die ken ik dan weer wel, deze band deed in 2017 nog mee aan de Metal Battle voorronde in Estrado, Harderwijk. Daar ging het om een band die rauwe, furieuze rock combineerde met invloeden van grunge, punk en metal. Daarmee heb ik dan ook wel in een notendop omschreven wat Oorsuys voor muziek maakt, daarin blijkt niet veel veranderd. Chiron is het debuutalbum van het huidige vijftal.

Recht voor z'n raap is zeker een term die hier bij past. Oorsuys musiceert erg direct, rauw en eerlijk. Hun schuurpapieren rockmuziek laat zich dan ook beluisteren als erg intens; de negen tracks zijn, zeker tijdens de eerste luisterbeurt, een overdonderende luisterervaring. Het is niet voor niets dat de muzikanten hun band hebben vernoemd naar het verschijnsel oorsuis, trots als ze zijn op de hardheid en intensiteit van hun eigen geluid.

Zelf claimen de heren dat hun invloeden liggen in de vroege jaren '90 grunge, met bands als Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains en Silverchair. Dat ze daarnaast ook de illustere landgenoten van John Coffey noemen doet me deugd, daar moest ik regelmatig aan denken. Net als aan Green River trouwens, de punk/rock/metal hybride die eind jaren '80 aan de voet stond van wat later grunge zou worden. Ik hoor namelijk bij Oorsuys, behalve grunge, toch ook behoorlijk wat punk-invloeden terug (zoals 2 Chord Song). Het zal de ongekunstelde rauwheid wel zijn denk ik.

Hoewel het geluid vrijwel constant gedrenkt is in distortion, weet Oorsuys bij vlagen toch ook zeker gestroomlijnd te musiceren. Het is geen constante chaos die op je af wordt gevuurd, al lijkt dat soms wel zo. Zo laat opener Willy al direct meer subtiele, zelfs relatief ingetogen fragmenten horen, zodat je als luisteraar even bij kunt komen. Dat is wel prettig ook, want de negen tracks worden in een nietsontziend tempo als een voortdenderende sneltrein afgespeeld. Ook titelnummer Chiron, Sandeman en vooral Hangman laten goed de subtiliteit horen die de band ook in zich draagt.

Daarbij is een voorname rol weggelegd voor zanger Maarten, die zowel woest briesend als een speenvarken, als verbeten gruntend, als met zeer acceptabele cleane zang uitstekend voor de dag komt. Laat dit dan maar tekenend zijn voor de veelzijdigheid van Oorsuys, een band die meer te bieden heeft dan op het eerste gehoor te ontdekken is. Even doorbijten is dan ook de goede raad die ik mee wil geven aan de luisteraar.

Maarten - zang

Willem - gitaar

Tiemen - gitaar

Matthijs - bas

Marcel - drums