Loading...

Opeth - In Cauda Venenum (English Version)

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 04-12-2019

Tracklist

01. Garden Of Earthly Delights
02. Dignity
03. Heart In Hand
04. Next Of Kin
05. Lovelorn Crime
06. Charlatan
07. Universal Truth
08. The Garroter
09. Continuum
10. All Things Will Pass

In Cauda Venenum is Opeths dertiende album en alweer het vierde album na de ommezwaai die het Zweedse collectief maakte met Heritage uit 2011. Ik hoef niemand te vertellen dat Opeth groot is geworden met herfstige progressieve metal vol met deathmetal elementen waarmee albums als Still Life en Blackwater Park gevuld werden. Met Heritage dook Opeth voor inspiratie de uitpuilende platenkast van zanger/gitarist Mikael Åkerfeldt in om er weer uit te komen met diep in de jaren zeventig gedompelde hardrock die herinnert aan zowel Rainbow en Uriah Heep als aan de meer obscure progrock helden uit die tijd. Per navolgend album schaafde de Zweedse band aan deze stijl en het is dan ook logisch om te constateren dat op In Cauda Venenum het nieuwe huisgeluid steviger staat dan ooit.

Dat heeft enerzijds te maken met de duidelijk afgebakende songstructuren op het album en anderzijds met de groeiende zekerheid waarmee Åkerfeldt zijn geesteskindje handen en voeten geeft. Luister eens naar hoe hij steeds meer frivole zanglijnen eruit gooit in bijvoorbeeld het uitgesponnen Heart In Hand. Dat is sowieso een nummer dat opvalt door met opzwepende heavy metal uit te pakken.

Het album als geheel voelt als een natuurlijke reis, zoals elk album van Opeth dat doet. De seventies-rock voert een beetje de boventoon door het veelvuldige gebruik van mellotrons en ander toetsenwerk door Joakim Svalberg. Maar de band neemt je wel mee langs de paden van de traditionele heavy metal om vervolgens via fraaie ingetogen passages bij weelderige progrock-composities uit te komen.

Vanwege de vele toegevoegde details verandert de ‘feel’ van het album voortdurend. Zo is het soms wat jazzy en een andere keer zijn we weer deelgenoot in een flamenco-setting. Opeth houdt de luisteraar op het puntje van de stoel en de zesenzestig minuten zijn eigenlijk ook zo weer voorbij.

Het is knap hoe Opeth met het toch ook al fraaie Sorceress even leek te stagneren in de koers die gevaren wordt. Op In Cauda Venenum ontwikkelt deze sound zich toch weer verder door en wordt de doorzetter op veel moois getrakteerd. Immers, zoals altijd hebben platen van Opeth wel wat tijd nodig om te rijpen. Wie vast blijft houden aan de klassieke Opeth, zal teleurgesteld achterblijven. Opeth lijkt echt ver voorbij de dagen van My Arms, Your Hearse en Ghost Reveries te willen vertoeven. De rochel van Mikael Åkerfeldt zal alleen nog te horen zijn op je oude cd’s of op het podium tijdens de vertolking van oud werk. Daar moeten we ons gewoon eens bij neer gaan leggen.

Wie al gecharmeerd was van Pale Communion en Sorceress, zal zeer aangenaam verrast worden door dit rijk geschakeerde dertiende album dat In Cauda Venenum heet. Overigens verscheen het album ook in de Zweedse taal. Dat geeft nog weer een extra dimensie aan het album.

Mikael Åkerfeldt - vocals, guitars

Martin Mendez - bass guitar

Martin Axenrot - drums

Fredrik Åkesson - guitars

Joakim Svalberg - keyboards