Loading...

Oruga - Blackened Souls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-07-2014

Tracklist

01. Heretics
02. We, The Darkness
03. Dead Among The Living
04. Disciples
05. Cursed
06. Ghosts Of Anneliese

Oruga is een Franse heavy band die zichzelf vanaf 2010 direct op de kaart zette met demo Blitzkrieg Lady (2010) en de opvolgende EP Oruga (2011). Vervolgens werd het even stil rond de band, totdat eerder dit jaar full length Blackened Souls de wereld werd ingeslingerd.

In zes lange nummers wordt een intense mix van sludge, doom, stoner en postrock/metal en een vleugje noise (Dead Among The Living) over de luisteraar uitgestort. Zoals zoveel 'pure' muziek is dit album zo goed als live in de studio opgenomen, om zo het organische geluid zo goed mogelijk te kunnen vastleggen. Ze omschrijven hun muziek zelf als 'elephantesque', en daar valt niks op af te dingen, want log en zwaar is dit absoluut.

Loodzware riffs en een bedrukte atmosfeer tekenen Blackened Souls, geen vrolijk momentje te bekennen hier. Om een paar kernwoorden te gebruiken om de muziek en de sfeer te omschrijven: Ongepolijst, massief, wanhopig, melancholisch. De getormenteerde vocalen snijden, naast de immense riffs, door merg en been, terwijl door de ritmesectie een onverwoestbare basis wordt neergelegd.

Luister maar eens naar Disciples, een goed voorbeeld van de naargeestigheid die hier ten gehore wordt gebracht. Machtige riffs en een likje groove, een dodelijke combinatie. Als ik vergelijkingen zou moeten maken, dan kom ik uit op een mix van logge grootheden als Eyehategod en Crowbar, met de relatieve toegankelijkheid en intensiteit van bands als Gojira en Mastodon.

Minder massief, maar daarom niet minder intens, vind ik afsluiter Ghosts Of Anneliese. Dit nummer klinkt grotendeels net wat meer 'open', minder volgesmeerd en sludgy, waardoor ook de kunsten van de muzikanten wat meer naar voren komen. Zelfs eens stukje cleane zang krijgt hier een kans, voordat er weer zo'n machtige riff losbarst, op weg naar de allesvermorzelende climax.

Blackened Souls is met recht een smerig en moddervet werkje, waar de liefhebber van doomy sludge en enigszins progressieve (post)metal een aardige kluif aan zal hebben. Een intense (dit woord kan ik hier niet vaak genoeg gebruiken) luisterervaring.

Pietro G. - Bass

Bruno H. - Drums

Julien L. - Guitars

Fred P. - Guitars

Cedric M. - Vocals