Loading...

Paradise Lost - Symphony For The Lost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-12-2015

Tracklist

CD1 - Orchestra live in Plovdiv 2014
01. Tragic Idol
02. Last Regret
03. Your Own Reality
04. Over The Madness
05. Joys Of Emptiness
06. Victim Of The Past
07. Soul Courageous
08. Gothic
CD2 - Live in Plovdiv 2014
01. The Enemy
02. Erased
03. Isolate
04. Faith Divides Us, Death Unites Us
05. As I Die
06. One Second
07. True Belief
08. Say Just Words
09. The Last Time

Op 20 september 2014 trad Paradise Lost op in het klassieke Romeinse theater van Plovdiv in Bulgarije. Die lokatie is niet het enige klassieke aspect aan deze release. Tijdens de eerste helft van dit optreden deelde de Britse band het podium met een groot, gemengd koor, en het symfonieorkest van de staatsopera van Plovdiv. Het tweede gedeelte speelde de band een set zonder orkest en/of koor. Uiteraard zijn hiervan opnamen gemaakt, die ruim een jaar later door Century Media op de markt worden gebracht. De basis van deze release wordt gevormd door een dubbel-CD - eentje per set, waarnaast ook een versie beschikbaar komt op DVD die het hele optreden bevat, met als extraatje een documentaire met achtergronden. Ook een uitgebreid boekwerk behoort tot het pakket.

Het idee van een metalband gecombineerd met klassieke elementen is natuurlijk al lang niet nieuw meer. Het hangt vaak maar net van de buigzaamheid van de muzikanten en de arrangementen af of deze combinatie ook daadwerkelijk goed uit de verf komt. In het geval van Paradise Lost denk ik op voorhand dat die band genoeg materiaal heeft dat voor deze bewerking geschikt is. Met name de symfonische en gothic invloeden vragen er om denk ik zo.

En wanneer je dan in het geval van Paradise Lost 'gothic' in de mond neemt, moet je uiteraard direct naar dat iconische nummer toe. Als afsluiter van de eerste set is dit dan ook het absolute hoogtepunt; het nummer blijkt zich perfect te lenen voor deze symfonische aanpak. Even overtuigend, en veelbelovend, begint het optreden met Tragic Idol, Last Regret en Your Own Reality. Het lijkt er overigens wel op dat Paradise Lost van te voren goed heeft nagedacht over de songkeuze, want we horen wat nummers voorbij komen die normaal gesproken niet of nauwelijks in de live-set zitten. Al met al goed gekozen, want wat mij betreft werkt de combinatie prima. Ok, niet elke uitvoering is even sterk, maar de muziek blijft prima overeind. Bijzonder is ook de aanwezigheid van Victim Of The Past, van het laatste album The Plague Within, dat op dat moment nog lang niet uit was.

Waar het muzikale gedeelte wel klopt, heb ik het idee dat er productioneel wel wat voor verbetering vatbaar is geweest. Geen idee of het geluid op de avond zelf te wensen overliet, of dat achteraf de plooien niet gladgestreken konden worden. Het blijft blijkbaar toch lastig om de diverse elementen - metalband, koor en orkest - in een vloeiend verlopend geheel gegoten te krijgen. Niet dat de registratie slecht of onacceptabel klinkt, maar ik heb wel het gevoel dat het her en der wat schuurt. Evengoed is het eerste gedeelte van het optreden zeer behapbaar. Zeker met de beelden erbij, rustig gefilmd, veel stemmig zwart/wit, is de DVD een aanrader voor de Paradise Lost liefhebber.

Over het tweede gedeelte van het optreden kan ik wat korter zijn. Dit is eigenlijk een 'normale' Paradise Lost show, die misschien zelfs na het voorgaande wat zou kunnen tegenvallen omdat er niks extra's of bijzonders wordt voorgeschoteld. De muziek klinkt wat vertrouwder, met enige fantasie zou je zelfs kunnen bedenken dat de band net wat meer op z'n gemak lijkt. Uiteraard komen de onvermijdelijke krakers voorbij, As I Die, One Second, Say Just Words; dat is blijkbaar wat de huidige generatie fans wil horen.

Met dit alles klinkt deze release als een leuk kerstcadeautje voor de liefhebber. Jammer dat het label dit al met dikke letters boven de bijgeleverde persinfo heeft gekalkt.

Stephen Edmondson - Bass

Gregor Mackintosh - Guitars

Aaron Aedy - Guitars

Nick Holmes - Vocals

Adrian Erlandsson - Drums