Loading...

Paradox - Heresy II - End Of A Legend

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-10-2021

Tracklist

01. Escape From The Burning
02. Mountains And Caves
03. The Visitors
04. Children Of A Virgin
05. Journey Into Fear
06. Burying A Treasure
07. A Meeting Of Minds
08. Priestly Vows
09. Unholy Conspiracy
10. A Man Of Sorrow (Prologue)
11. A Man Of Sorrow
12. The Great Denial
13. End Of A Legend
14. Merciless Onslaught [Metal Church Cover]

Paradox, dat is voor mij een band van vroeger, met herinneringen aan oude Dynamo (Open Air) tijden. Klopt dat, of heb ik de verkeerde band voor? Nee dus, deze Paradox is de Duitse thrash metalband die al sinds halverwege jaren '80 actief is. Tevens is het zo'n band die ik heb leren kennen dankzij de cult-verzamelaar Stars On Thrash van Roadrunner (1988). Heresy II - End Of A Legend is hun meest recente album, en lijkt qua titel de opvolger van het conceptalbum Heresy uit 1990.

Toen Heresy in 1990 werd uitgebracht, zag de wereld er heel anders uit; en dat geldt ook voor Paradox. Zanger en gitarist Charly Steinhauer heeft als enige vaste waarde door de jaren heen de nodige muzikanten zien komen en gaan. Bijzonder is wel de terugkeer van drummer Axel Blaha, mede-oprichter van Paradox, en destijds ook de drummer op Heresy. Gitarist Münzner en bassist Keller zijn in de jaren '10 al eerder betrokken geweest bij de band.

Het oorspronkelijke verhaal van de kruistocht van de katholieke kerk tegen de schismatische Katharen in de dertiende eeuw is nog niet afgelopen. Daarmee is Heresy II dus in thematisch opzicht de opvolger voor Heresy. En afgaande op hoe stijlvast Paradox zich in de loop der jaren heeft getoond, zou de muziek ook zomaar prima kunnen aansluiten op die van dertig jaar geleden.

Muzikaal en tekstueel begint Heresy II - End of a Legend waar het eerste deel eindigde in 1990. De opener Escape From The Burning komt met een intro traag op gang, maar zodra de strakke riffs en het betere trommelwerk los gaan, horen we een lekker opzwepend thrash-nummer. Wisselend in tempo, met op de juiste momenten bijpassende vocalen, soms rauw, soms melodieus. Met Mountains And Caves en The Visitors blijft het tempo er lekker in, en krijgen we de verwachte melodieuze thrash met power metal-invloeden voorgeschoteld. Met als bonus lekker gitaarsolo's.

Daarna volgt een blokje met wat meer verhalende thrash-nummers. Iets minder opzwepend maar in een meer gematigd tempo, en ruimte voor wat atmosferische passages. Luister maar eens naar Journey Into Fear, dan zul je begrijpen wat ik bedoel. Natuurlijk komen ook dan nog steeds vlottere passages voorbij, maar daar ligt niet de nadruk op. Dit gedeelte van het album krijgt z'n voorlopige slotstuk met het ballade-achtige A Meeting Of Minds. Met z'n speelduur van negen minuten vind ik het nummer echt veel te lang, zeker omdat het nergens echt spannend wordt, en eigenlijk maar wat voortkabbelt.

Met Priestly Vows en Unholy Conspiracy wordt het gaspedaal gelukkig weer terug gevonden, en volgt een aangename voortzetting. A Man Of Sorrow pakt met de proloog het religieuze thema weer op, waarna Paradox met The Great Denial laat horen dat ze wel degelijk weten hoe ze een lange track interessant moeten houden. Een stijlvolle afsluiter die duidelijk laat horen waar Paradox voor staat: sterk uitgevoerde, afwisselende melodieuze thrash metal met een goed verhaal. Als toetje is er dan nog een coverversie van het instrumentale Metal Church-nummer Merciless Onslaught (van hun zelfgetitelde debuutalbum uit 1984).

Met 78 minuten vind ik End Of A Legend een behoorlijke zit. Een of twee tracks minder, misschien hier en daar een langere passage inkorten, zou wat mij betreft het album echt niet minder hebben gemaakt. Okay, op de kwaliteiten van de tracks en ook de muzikanten is niets af te dingen, maar ik red het echt niet om het hele album ineen keer te beluisteren. Desalniettemin vind ik het een puike prestatie om na zo veel jaar nog zo fris voor de dag te komen. End Of A Legend is een waardige opvolger voor Heresy!

Charly Steinhauer - zang, gitaar

Christian Münzner - gitaar

Olly Keller - basgitaar

Axel Blaha - drums