Loading...

Penelope - Bounce Back

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-09-2014

Tracklist

01. Bounce Back
02. Running Around in Circles
03. Baby Blue
04. Hush Now
05. Dance Alone
06. Part of Me
07. Just One More Lie
08. End it All

De Nederlandse rockband Penelope is een mooi voorbeeld van hoe twee aparte delen tot een sterk(er) geheel gesmeed kunnen worden. Gitarist/songwriter Allard Zwemstra heeft de nodige ervaring als muzikant (Headcrash, End Of April, waar ook drummer Jusso Whistler deel van uitmaakte, die op zijn beurt weer in bands speelt waarin Mauricio Guerra Lopez bassist is; het is een klein en overzichtelijk wereldje) in de punkrock/emo-scene, en als schrijver voor uiteenlopende artiesten. Vicky van Zijl (naar wiens moeder deze band vernoemd is) heeft als zangeres de nodige bagage meegenomen uit Duitsland en Oostenrijk waar zij in de theaters heeft samengewerkt met onder anderen Dave Stewart en Roman Polanski. Album Bounce Back is het eerste resultaat van dit samenwerkingsverband dat ontstaan is als gevolg van een toevallige ontmoeting.

Bij elkaar gebracht levert dit een gevarieerd palet aan rockmuziek op, uiteenlopend van catchy poprockdeuntjes tot heavy rockstampers; of beter gezegd een combinatie daarvan. Na de springerige en vrolijkmakende poprocker Bounce Back betwijfel ik nog of dit album wel geschikt is om hier besproken te worden. Naar aanleiding van de volgende nummers wordt die gedachte gelogenstraft, want met name het gitaarwerk is bij vlagen lekker heavy, stoner-groovend bijna. Running Around in Circles is lekker pakkend, naast het in deze context best heavy gitaarwerk en dito ritmesectie. Baby Blue en Hush Now laten horen dat de combinatie van het genoemde gitaarwerk met de overtuigende vocale kwaliteiten van Vicky tot hele interessante muziek kan leiden, waarbij sfeer/gevoel en pittig rocken prima samengaan.

En dat gaat gaandeweg het album ook niet meer veranderen. Lekker in het gehoor liggende poppy passages worden uit de losse pols afgewisseld met ruigere (instrumentale) stukken. Bijzonder is dat het allemaal vloeiend verloopt en dit de band eigenlijk heel soepeltjes lijkt af te gaan. Dat heeft ongetwijfeld te maken met ervaring; de muzikanten in deze band kennen het klappen van de zweep. Verwacht geen echte harde rock en zeker geen metal, maar geniet van het muzikale vakmanschap, de goed in elkaar zittende pakkende nummers met een sporadische heavy twist, en vooral de vocale kunde van Vicky van Zijl. Geen headbangvoer, wel genieten - ik wel tenminste - mits je Bounce Back binnen de juiste context beluistert.

Vicky van Zijl - zang

Allard Zwemstra - gitaar

Mauricio Guerra Lopez - bas

Jusso Whistler - drums