Loading...

Periphery - Live in London

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2020

Tracklist

01. Reptile
02. CHVRCH BVRNER
03. Remain Indoors
04. Follow Your Ghost
05. Scarlet
06. Marigold
07. It's Only Smile
08. Psychosphere
09. Blood Eagle
10. Lune

Sommige bands smijten met live-releases of het niks is, een ander brengt eens iets uit puur voor de aardigheid, in dit geval in een tijd waarin 'echte' live-optredens node gemist worden. Zo wilde Periphery een leukigheidje voor de fans; dat is Live In London geworden. Na zes studio-albums in tien jaar tijd is het ook wel een goed moment denk ik. Jammer is misschien dat het slechts een audio-release betreft, en alleen digitaal; vooralsnog lijken er geen plannen voor een fysieke uitgave.

Op 15 november 2019 speelde Periphery in de O2 Forum in Londen. Dat is zo'n beetje een half jaar na het verschijnen van het laatste studio-album Periphery IV: Hail Stan. We krijgen tien tracks voorgeschoteld met een gezamenlijk speelduur van zo'n vijf kwartier, dit is het hele optreden. Het zal niet verbazen dat de nadruk van de setlist ligt op de laatste twee albums, ook Periphery III: Select Difficulty wordt dus nog eens in het zonnetje gezet.

Heel flauw gesteld kunnen deze muzikanten nauwelijks iets fout doen tijdens een live-show. Ze zijn allemaal goed genoeg om de muziek van de albums vlekkeloos na te spelen; techniek en virtuositeit staan immers hoog in het vaandel. Een nadeel is dan misschien wel dat elke vorm van spontaniteit ontbreekt, en dat een optreden behoorlijk klinisch wordt. Dat past dan nog wel bij de muziek, maar niet bij een live-ervaring. Zeker zonder beelden erbij is er nauwelijks sprake van sfeer vind ik. Het enige aspect dat daar van afwijkt is de zang. Frontman Sotelo zal niet als een pilaar op het podium staan vermoed ik, dus zijn vocale partijen klinken niet constant vlekkeloos (luister maar eens naar CHVRCH BVRNER). Juist daarin zit 'm natuurlijk de charme van een live optreden. Wat ook wel prettig is, is dat het publiek regelmatig goed te horen is (Scarlet), zodat er nog iets van sfeer ontstaat.

Met de ruim achttien minuten van Reptile wordt direct de toon gezet. Krachtig, energiek, technisch tot in de puntjes verzorgd; je weet meteen waar je aan toe bent. Mastermind en gitaar-wizzard Misha Mansoor steelt grotendeels de show met zijn hogere wiskunde op de snaren, al doen de overige snarenplukkers als ook drummer Halpern niet onder qua virtuositeit. Alleen de baspartijen doen niet mee qua levendigheid, ik vermoed dat er geen bassist van vlees en bloed aanwezig was tijdens het optreden.

Met de brutere tracks Psychosphere en Blood Eagle tot het (bijna) laatst bewaard (Lune is het atmosferische outro) is er sprake van een sterke opbouw van het album. Vooral Blood Eagle is een beest van een track, een geweldige koppeling van techniek en het vermogen om dit te verpakken in een gangbare compositie. Liefhebbers van deze tech-metal hebben met Live In London hopelijk een fraaie troostprijs voor het gebrek aan 'echte' live actie.

Spencer Sotelo - zang

Matt Halpern - drums

Jake Bowen - gitaar

Mark Holcomb - gitaar

Misha Mansoor - gitaar