Loading...

Persona - Metamorphosis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-12-2017

Tracklist

01. Prologue - The Initiation
02. The Omen of Downfall
03. Esurience Guilefulness Omnipotence
04. Armour of Thorns
05. Netherlight
06. Bête Noire
07. Invidia
08. Hellgrind
09. Credence
10. In Memoriam
11. The Seeress of Triumph
12. Epilogue - The Final Deliverance

Persona is een metalband afkomstig uit Tunesië met het echtpaar(?) Melik Melek Khelifa (gitarist en voornaamste componist van de band) en de Servische zangeres Jelena Dobric als voornaamste aanjagers. De band is al ontstaan in 2012 en debuteerde in 2016 met Elusive Reflections. Ruim anderhalf jaar later is er al een opvolger: Metamorphosis, mijn kennismaking met deze band.

Die titel slaat denk ik wel een beetje op de voortgang die Persona geboekt heeft. Ik heb voor de gelegenheid het debuutalbum ook eens opgezocht, en kom dan al snel tot de conclusie dat de band nu veel meer een metalband is dan voorheen. De muzikale insteek zou ik omschrijven als een mix van symfonische en progressieve metal, maar dan niet de gothic of power metal variant zoals zo veel band met een zangeres; Persona gaat met z'n grunts en blasts regelmatig richting extremere metal.

De toetsenist heeft nog altijd een flinke vinger in de metalen pap - getuige een nummer als Esurience Guilefulness Omnipotence - maar drums, gitaren en bas laten zich zeker gelden. Dat de band goed raad weet met die wisselwerking tussen bombast en epiek enerzijds, en pure, harde metal anderzijds, mag bijvoorbeeld blijken uit Bête Noire, dat in die volgorde een heerlijke opbouw laat horen. Het pianostukje als scharnier halverwege lijkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar blijkt achteraf een fraai stukje dynamiek. En wat een gitaarsolo! Die solo's zijn sowieso een pluspunt op dit album vind ik.

Doordat Persona vrij breed musiceert qua stijl, en de muziek grossiert in proggy loopjes en wendingen, wordt het de luisteraar niet altijd even gemakkelijke gemaakt. Wat pakkende elementen, of meer houvast in de vorm van wat toegankelijkheid zouden geen kwaad kunnen denk ik. Weliswaar zijn nummers als bijvoorbeeld Helgrind en The Seeress of Triumph niet al te ingewikkeld, en lopen ze wat mij betreft erg lekker; juist van dit soort tracks hadden er misschien wat meer mogen staan op Metamorphosis.

Ruim een uur aan min of meer proggy metal met nummers die bol staan van allerlei instrumentale ideeën is namelijk best een hele zit. Dat Persona uitstekend weet te componeren en musiceren staat wat mij betreft buiten kijf. Ik kan dan ook prima naar het album luisteren. Maar ik denk dat de band er af en toe ook aan moet denken om eens wat pakkende liedjes in die stijl neer te zetten, zodat de luisteraar wat mer houvast krijgt in dit drukke geheel. Verder niets dan lof voor Metamorphosis!

Jelena Dobric - Vocals

Melik Melek Khelifa - Guitars

Yosri Ouada - Guitar

Youssef Aouadi - Drums

Walid Bessadok - Keyboards

Nesrine Mahbouli - Bass