Loading...

Piledriver - Live In Europe - The Rockwall Tour

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2023

Tracklist

CD 1: live in Herne, Germany
01. Top of The Hill
02. Draw The Line
03. Good Times
04. Rockwall
05. Stomp
06. Agitators
07. One For The Rock
08. Rock In A Crossfire Hurricane
09. Fat Rat Boogie
10. Down Down
11. Whatever You Want
12. Caroline
CD 2: live in Minehead, United Kingdom
01. Whatever You Want
02. Rockin’ All Over The World
03. Hold You Back
04. Hi!
05. Joint Forces
06. Blue Eyed Lady
07. Roll Over Lay Down
08. What You’re Proposing
09. Mystery Medley
10. Caroline
CD 3: live in Zwolle, Netherlands
01. Caroline
02. Roll Over Lay Down
03. The Wanderer
04. Backwater
05. Hold You Back
06. Rain
07. Don’t Waste My Time
08. Whatever You Want
09. Rockin’ All Over The World
10. Down Down
11. Bye-Bye, Johnny

Rest In Peace Rudi Peeters!

Was ik over het laatste studio-album Rockwall niet zo tevreden, de nieuwe live-registratie die Piledriver heeft uitgebracht overtuigt op meerdere fronten. Zo, dat is er alvast uit; maar laat ik eens een stukje terug beginnen.

Piledriver is een Duitse classic rockband, die er zich in eerste instantie op heeft toegelegd om de muziek van Status Quo te laten voortleven. Niet voor niets heeft de band zich vernoemd naar Status Quo's vijfde album uit 1972. Van coverband evolueerde Piledriver tot een band die hun muziek ging schrijven in precies dezelfde stijl. Rockwall was eind 2018 hun vierde en tot nu toe laatste studio-album, waarna natuurlijk uitgebreid getourd moest worden. In de eerste maanden van 2020 kwam daar een abrupt einde aan, vanwege het inmiddels welbekende wereldwijde virus.

De toekomst werd voor veel bands onzeker, en kreeg in het geval van Piledriver nog een extra dramatische wending, toen in augustus 2020 toetsenist Rudi Peeters een veel te vroege dood stierf, hij werd slechts 42. Het optreden in Zwolle op 25 januari van dat jaar was daarmee de laatste gelegenheid dat de band niet alleen samen op het podium stond, maar zelfs dat alle bandleden elkaar zagen. De combinatie van de abrupte gestopte tour en dit forse verlies zou uiteindelijk de aanleiding zijn voor een uitgebreide live-release, alsmede een fraai eerbetoon.

Gedurende de tour waren een aantal shows al gefilmd, zonder dat nog duidelijk was hoe belangrijk die opnamen zouden worden. Deze registratie bestaat uit drie volledige Piledriver-shows, opgenomen in drie verschillende landen. Op 17 maart 2029 speelde Piledriver in het voorprogramma van Ian Paice ft. Purpendicular in Herne, Duitsland. Op 28 september in dat jaar was de band aanwezig in Minehead, Verenigd Koninkrijk bij een Status Quo fan-conventie, en op 25 januari 2020 speelde de band op het Arrow Rock festival in Zwolle. Drie verschillende shows, met gelukkig slechts deels overlappende setlists; elke show steekt gelukkig anders in elkaar.

Na deze wel heel lange (maar noodzakelijke?) inleiding is het ondoenlijk om ook de drie shows nog eens stuk voor stuk te analyseren. Bovendien is deze release ook nog eens een hele uitgebreide: drie CD's (uiteraard van elke show eentje) plus alle shows samen ook nog eens op DVD en Bluray! Het beeldmateriaal bevat wat extraatjes in de vorm van de geijkte foto's, en diverse videoclips. Ik denk ook dat juist met deze fysieke uitgave de doelgroep - de oudere rockfan die minder hecht aan online muziek kijken en luisteren - het best wordt bediend. Sowieso zit het pakket goed in elkaar met vijf schijfjes, een fraaie poster en foto-boekje met veel info.

En natuurlijk het belangrijkste: beeld en geluid zijn op alle schijfjes uitstekend weergegeven. De muziek klinkt als de spreekwoordelijke klok, hier is overduidelijk een zeer ervaren band aan het werk. Daarnaast helpt de mix en master van de zeer ervaren producer Siggi Bemm natuurlijk ook nog wel een handje. Liefhebbers van classis rock (en Status Quo in het bijzonder) gaan hier zeker weten heel blij van worden!

Michael Sommerhoff - Vocals, guitars

Peter Wagner - Guitars, vocals

Marc Herrmann - Bass, vocals

Tim Demuth - Drums, vocals

Rudi Peeters - Keyboards, vocals