Loading...

Purtenance - Paradox of Existence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-10-2017

Tracklist

01. In the End Only Death Will Remain
02. Vicious Seeds of Mortality
03. Paradox of Existence
04. Nekro Orgy

Ik maakte in 2011 kennis met de Finse death metalband Purtenance (Avulsion) naar aanleiding van de heruitgave van hun oude werk (periode 1991-1992). Het Spaanse Xtreem label had de wens deze band weer onder de aandacht te brengen. Ik schreef toen over deze band als dood en begraven, maar de re-release bleek juist het sein om de band weer op te starten: Purtenance is sinds 2012 weer actief, maar dat wist ik toen nog niet. Inmiddels heeft de band de afgelopen vijf jaar al weer een EP en twee albums uitgebracht. Aangekomen in 2017 is het tijd voor een nieuwe EP: Paradox of Existence.

Nou heb ik die twee comeback-albums eens beluisterd, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet onder de indruk was van het gebodene. Deze EP daarentegen luistert verdomd lekker weg. Purtenance laat in drie tracks horen dat ze alle facetten van de old school death beheersen. Er wordt prima afgewisseld tussen uptempo gebeuk, crust-achtig gehak (de korte afsluiter Nekro Orgy), als ook midtempo groove en vertragende, slepende doomy stukken. Vooral Vicious Seeds of Mortality en titelnummer Paradox of Existence spreken me enorm aan.

Geholpen door een stevige productie is Paradox of Existence een prettig beluisterbaar EP'tje geworden. Het zagende gitaargeluid is uit duizenden herkenbaar als iconisch stijlfiguur, maar dat draagt wat mij betreft alleen maar bij aan de eerlijkheid van deze muzieksoort. Daarnaast zijn de gitaarsolo's lekker weird, en is de diepe grunt van het betere trillende ingewanden-soort. Er worden zeker geen wereldschokkende prestaties geleverd, maar binnen de enorme zee aan old school death-releases moet Purtenance gemakkelijk mee kunnen.

Tero Aalto - Bass

Simo Rouvinnen - Guitars

Harri Salo - Drums

Juha Rannikko - Guitars

Ville Koskela - Vocals